Şefaat Ne Demek?

Ahirete İman

Şefaat ne demektir? Şefaat hak mıdır? Peygamberimiz şefaat edecek mi? Şefaat ile ilgili ayet ve hadisler.

Şefaat sözlükte, birinin suçunun bağışlanması veya dileğinin yerine getirilmesi için o kimseyle Allah arasında peygamberin yaptığı aracılık demektir.

ŞEFAAT NEDİR?

Başkasının sıkıntısını gidermek veya bulunduğu makamdan daha yükseğine geçmesi için aracılık yapmak işine “şefaat” denir. Şefaat günahı olan mü’minlerin günahının bağışlanması, olmayanların daha üst makamlara yükselmeleri için peygamberlerin ve Allah katında dereceleri yüksek olanların Allah’a dua ve istekte bulunmaları demektir.

ŞEFAAT İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Küfür ehli ve münâfıklar için şefaatin bulunmadığı kıyamet gününde, Hz. Muhammed, diğer peygamberler ve Allah’ın has kulları günahkâr mü’minler için şefaatte bulunabilirler. Delil Kitap ve sünnettir. Kur’an’da şefaatle ilgili olarak şöyle buyurulur: “Allah, onların geçmişlerini geleceklerini bilir. Onlar Allah’ın hoşnut olduğu kimseden başkasına şefaat edemezler. Onlar O’nun korkusundan titrerler.” [1] “O gün Rahman’ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaatı fayda vermez.” [2]“..O’nun izni olmadan, katında kim aracılık edebilir?..” [3] Hz. Peygamber de, “şefaatım ümmetimden büyük günah işleyenler içindir.” [4] buyurmuştur.

PEYGAMBER EFENDİMİZ ŞEFAAT EDECEK Mİ?

Hz. Peygamber’in bundan başka bir de genel ve kapsamlı bir şefaatı vardır. Buna “şefaat-ı uzmâ (en büyük aracılık)” denilir. Allah Elçisi’nin bu şefaatı Kur’an’da “makâm-ı mahmûd (övülmüş makam)” adını alır.[5]

Buna göre rasuller, nebîler, velîler, şehitler, kimi âlimler büyük günah işleyen belirli kimselere şefaat edebilirler. Şefaat haktır ve bunu uman kişi için kurtuluşa vesiledir. Rasûlullah (s.a.s)’ın sünnetine tam olarak uyan onun şefaatine lâyık olur.

Dipnotlar:

[1] Enbiyâ, 21/28. [2] Tâhâ, 20/109. [3] Bakara, 2/255. [4] Ebû Dâvud, Sünnet, 21; Tirmizî, Kıyâmet, 11; İbn Mâce, Zühd, 37. [5] İsrâ, 17/79. Şefaat-ı uzmâ için bk. Buhârî, Zekât, 52.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları