Salih Amel Zamanı

KİTAPLIK

Genç Dergisi'nin bu ayki kapağı "Salih Amel Zamanı" başlığını taşıyor. Modern hayatın karmaşası içinde unutuverdiğimiz, pratik salih amellerin derlendiği dergide birbirinden güzel deneme ve söyleşiler sizleri bekliyor.

Genç’in 140. sayısı şöyle tanıtılıyor:

"Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar, Editörden yazısında “Her Dönemde Geçerli Meziyet Nedir?” başlığı ile sesleniyor ve bu sorunun cevabını arıyor. Taha Kılınç ise “Haydi Beyler, Camiye!” başlığı ile yazdı. Bülent Ata, Senaryo Atölyesi’nde “Farklı Açılardan Bakabilmek”i ele aldı.

İhsan Fazlıoğlu, Mustafa Özel, Ümit Meriç, Gökhan Yücel, Hasan Kızıl ve Hasan Dinçer Subaşı gibi kıymetli isimlerle yaptığımız söyleşiler de Mayıs sayımızda sizleri bekliyor.

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

HER DÖNEMDE GEÇERLİ MEZİYET NEDİR?

Her doğan ölüme Amahkûm, değiştirilemez bir gerçek bu. Sınırlı bir zaman diliminde yeryüzündeyiz, aramızdan hiç kimse bâki değil dünyada, alıp verdiğimiz her nefes bizi mâlum sona doğru daha da yakınlaştırıyor.

Solan çiçekler, batan güneş, yaşlanan vücutlarımız fâniliğin açık işaretleri.

Herkes bir yol tutturur, insan olmak bunu gerektirir. İnananların yolu ve takip edeceği rota bellidir: Hz. Muhammed’in izi. (Sallâllâhu aleyhi ve sellem)

“Bunları biliyoruz” dediğinizi duyar gibiyim. Olsun, hatırlatmak istedim, çünkü hatırlatmak imanlı kimselere fayda verir, böyle buyruluyor ezelî kelamda.

OLAYLAR YORUMLAR / SALİH YÜZGENÇ-BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

- 18’ini Dolduran Aday Var mı?

- Felaket Senaryosu Değil; Futbol Üzerinden Provokasyon Şüphesi

- Suriye’ye Müdahaleyi Nasıl Tarif Etmeli?

- Trump’lı Dünyada Sürprizlere Açık Olun

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

HAYDİ BEYLER, CAMİYE!

Camilerde hanımlara yönelik kaba tavırların değişmesini isteyen hanımların yapacakları bir şey var: Erkek yakınlarını cami cemaati haline getirmek. “Haydi hanımlar, camiye” kampanyasını başlatıp yürütenlerin kaçının eşi, erkek kardeşi, babası, oğlu, erkek kuzeni vs. düzenli cami cemaati? Bu sorunun cevabına biraz kafa yoralım.

PRATİK, KOLAY 100 SALİH AMEL

Bu liste, sosyal medya ortamında çok sayıda arkadaşın kıymetli katkılarıyla oluşturuldu. “Modern hayatın karmaşası içinde unutuverdiğimiz, pratik salih amelleri derleyelim” demiştik; hamdolsun, ortaya birbirinden güzel 100 madde çıkıverdi. Bu elbette bir başlangıç, salih ameller de bu kadarla sınırlı değil. Yol uzun, el verir ki revân olalım.

SEYYAH/ ADEM ÖZKÖSE

MÜSLÜMAN İSEN EVLENMEN YASAK!

Arakanlı Müslüman gençler Myanmar yönetiminin getirdiği yasaklar nedeniyle evlenmek için ülkelerinden kaçmak zorunda kalıyorlar.

ORYANTALİZM DOSYASI / AYŞE YAZICILAR

“Batılıların bizi ve bizim batılıları nasıl algıladığımızdan önce, hem batının kendini hem de bizim kendimizi algılayışımıza bakmamız lazımdır. Oryantalizmi eleştirelim, ona dönük tezler üretelim ve kendimizle ilgili algılarımızı yeniden inşa edelim.”

SENARYO ATÖLYESİ / BÜLENT ATA

FARKLI AÇILARDAN BAKABİLMEK

Senaryo yazmaya başladığınızda yapmanız gereken işleri bir sıraya koymalısınız. Mutlaka senaryonuz için okumalar, araştırmalar, görüşmeler ve izlemeler yapacaksınız. Bunları kayıt altına alacağınız bir defteriniz olmalı. Bu disiplin sizi bilgisayar karşısında senaryo yazarken güçlü kılacaktır.

MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

HEYBENE GÖNÜL DOLDUR

Gönül yapmayı hayatının misyonu hâline getirmek, ne büyük bir bahtiyarlıktır. Âhiret azığı adına, heybemize imar edilmiş gönüller doldurup Rabbimizin huzuruna varmak kim bilir ne güzel bir varış olacaktır!

MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ / HAZIRLAYAN: AHMET ÜNAL

-    Kısa hayatım boyunca birçok sıkıntı ile karşı karşıya geldim. Bu sıkıntılardan öğrendiğim en büyük şey hemen pes etmemem gerektiği oldu. Ama bu gerekliliği her zaman yerine getiremiyor, pes ediyorum. Pes etmemek için, sıkıntıların karşısında dik durabilmem için kendimi nasıl motive edebilirim?

-    Günlük hayatta sorumluluklarımdan ve zorunlu meşguliyetlerimden arta kalan zamanları özellikle büyüklerin “boş iş” olarak gördüğü şeylerle değerlendiriyorum. Sonuçta sorumluluk- larımı yerine getiriyorum. Bunun bana ne zararı olabilir ki?

-    Sürekli “yapıp ettiklerimi samimi bir şekilde yapmam gerektiği” konusunda tavsiyeler alıyorum. Ama kimse bana nasıl samimi olacağımı söylemiyor. Samimiyet ile içinden geldiği gibi yaşamanın ne farkı var? Nasıl samimi olabilirim?

-    Bugüne kadar madden ve manen çok yorulduğumu hissediyorum ve artık kendimi yormak istemiyorum. Gerek manevi gücümü gerekse maddi gücümü daha verimli kullanmak istiyorum. Kısacası “kendimi boşa harcamak istemiyorum.” Bu konuda bana tavsiyeler verebilir misiniz?

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

HER MEDENİYET, KENDİ İNSAN TİPİNİ YETİŞTİRİR -3

“Türkler’de eşsiz bir hazine mâhiyetinde mevcut olan nâmus ve ahlâk anlayışını tasdik etmemek büyük bir haksızlık olur. Onlar, doğruluğu, fazîletin temeli olarak kabul eden ve verdiği sözü de mukaddes bilen kimselerdir.”

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

COĞRAFYAYA SIĞMAYANLAR DEVLET KURARLAR

Türkmenlerin temel iki vasfı vardır; konargöçer olurlar ve savaşçıdırlar. Konargöçerliklerini de kendi kültür dairesinde “Yörük” olarak vasıflandırırlar. Yürüyen, giden manasında bir kelimedir. O halde 11. yüzyıla gelindiğinde Oğuz/Türkmen/Yörük kelimeleri iç içe geçmiştir. Selçuklu’nun saray ihdasıyla beraber şehirlilere Türk, konargöçerlere ise ‘yavaş yavaş’ Türkmen denilerek bir ayrım yapılmaya başlanacaktır.

MÜŞÂHİD / S. BİLGEHAN EREN

ADALET MUTLAK’A

“Eğer acı duyuyorsak canlıyız; başkasının acısını da duyuyorsak o zaman gerçek bir insanız.” İnsan, benliğini sakatlamamak, ruhunu hasta etmemek için adalete hizmet etmekle mükellef bu âlemde.

BU TOPTAKLARIN DEĞERLERİ / MESUT KAYA

BİL, BUL, OL: ŞEYH TOSUN’UN DERÛNÎ YOLCULUĞU

Şeyh Tosun sadece tekke faaliyetleriyle yetinmemiş, ömrünün geri kalan kısmını Müslümanların dertleriyle dertlenmeye adamış. Bosna Hersek savaşında Bosna’ya el uzatmış, Sırp saldırılarının en yoğun günlerde orada bulunmuş. Kosova savaşında Arnavutların, Çeçen Rus savaşında Çeçenlerin, Bağdat’ın işgalinden sonra Iraklıların yardımına koşmuş, Amerika’dan topladığı hayırları bizzat ulaştırmış.

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

AYETLERİN KEŞFİ: İMTİHANIN SIRRI

Her birimiz elhamdülillah Müslümanız. Ancak bizim Müslümanlığımız ile sahabenin Müslümanlığı arasında dağlar kadar fark var. İslami hassasiyetimiz, ibadetlere düşkünlüğümüz, hayat anlayışımız, ahirete bakışımız, günahlara karşı olan duruşumuz, salih amellerimiz, cennet sevdamız ya da cehennem korkumuz olması gereken seviyenin çok çok altında.

GEZİ YORUM / HANDE BERRA

GÖK ÇİÇEK

En sevdiğim kitabı açtım. Mevlânâ’ya ayrılan sayfalarda sadece birer kelime yazıyordu; hamdım, piştim, yandım. Kitap alev aldı elimde, tutamadım. Ayaklarımın arasından akan suya düştüğünde duman çıkmadan söndü ateş. Balıklar dağılan sayfaları bilmediğim diyarlara taşıdı.

BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN

-    Bir Geri Dönüşüm Hikayesi

-    Büyüksün Amca

-    Bir Mutluluk Arayışı: Happınes

-    Bir Fransız Mahkemesi

-    Bir Paten Turu

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

HESAPTAN NASİBE

Açılış vakti Yuku’ya ulaştığımızda, şehir merkezinden ve civardaki köylerden gelen insanlardan oluşan, 700 kişiden fazla bir kalabalık bizi bekliyordu. Çocuklar, gençler, kadınlar, erkekler, yaşlı teyze ve amcalar hatta gayr-i müslimler bile gelmişlerdi.

AŞKAR / HASRET ALİ GENÇ

KISA, ÖZET, KISA KISA

Gittikçe maddeci bir yapıya sürükleniyoruz. Somut fayda beklentisi içinde boğuluyoruz. İleriye yönelik bir değişim göremediğimizde korkuya kapılıyoruz.

FOTO HİKÂYE / MERVE ÖZKAN

MODERN ZAMANIN SİLAHI

“Hashtag” ya da “Modern zamanın silahı” demeli. Bir şeyleri gündem olmadan gündemimizde tutmayı ne zaman öğreneceğiz? Topuklarımıza sıkılınca mı? Kafamıza? Kalbimize?

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

MÜSLÜMANLARIN HİLÂLLE İMTİHANI

İslâmî gelenekte Ramazan orucu, hac, zekât, fıtır sadakası, kurban ve bayram namazları gibi edâsı yıl içinde belirli vakitlere bağlanmış olan ibadetlerin, vakit ve sürelerini tesbitte kamerî ayların esas alındığı görülür.

BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT / YUSUF TEMİZCAN

- Hâlâ Gezme Şansınız Var!

- Başka Türlü Kermes Teklifi

- Sanat Sokakta

- NOTLAR

- KİTAPLIK

- KISA KISA

BİLİŞİM - NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

- Dijital Dünyanın Yeni Para Birimi: Kişisel Veriler

- Fenomenler de Vergi Ödeyecek

- Ayın Sitesi: “internethealthreport.org/2018”

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

YAZARIN DÜNYASI

Geçen ay, ortaokulda okuyan küçük kızım Enise, sosyal bilgiler dersi için bir ev ödevi olarak benimle yazı hayatına ve yazarlığa dair bir söyleşi yapmıştı. Bu kısa söyleşi bittiğinde bende oluşan intiba, onun defterine aktardığı söyleşi notlarını ‘Yazı Atölyesi’nde paylaşmanın uygun olacağı, en azından ‘fena olamayacağı’ idi. Bu sebeple, Enise’nin de izniyle, bu kısa söyleşiyi sizinle paylaşacağım.

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 SORUDA MUHYİDDİN ŞEKÛR

21 Mayıs’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Cahit Zarifoğlu’nun kitap setini hediye ediyoruz.

genc.in/odullutest

test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Büşranur Baran

Mayıs Ayı Röportajları İse Şu Şekilde:

İhsan Fazlıoğlu: Bâliğiz Ama Âkil Değiliz Konuşan: Salih Yüzgenç

Mustafa Özel: Emperyalizmin Gerçek Yüzü Romandadır Konuşan: Yusuf Temizcan

Ümit Meriç: Hafızamızın Yeniden Fethi Gerekli Konuşan: Yusuf Temizcan

Hasan Kızıl: Hayvanlar Mutluluk Kaynağım Konuşan: Ömer Faruk Özbil

F. Hande Topbaş: Şehri Kelimelerle Resmetmeye Çalıştım Konuşan: Merve Kurtoğlu

Gökhan Yücel: Yapay Zeka Kırılma Noktasıdır Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Hasan Dinçer Subaşı: İzcilik Bir Eğitim Sistemidir Konuşan: Salih Yüzgenç"