Salçanın Küflenmesi Nasıl Önlenir?

Afiyet

Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. 

Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebilir. Doğru saklanma ve kullanma yöntemleri ile salçanın küflenmesini engelleyebilirsiniz.

SALÇA NASIL SAKLANMALI?

Salçalar kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır. Cam kavanozlar hem hijyen açısından hem de sağlık açısından daha iyi bir tercih olacaktır. Kiler gibi karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Çünkü genellikle buzdolabında yer sıkıntısı olmaktadır. Salçanın hava almaması da önemli bir husustur. Konserve olarak alacağınız salçaları alırken son kullanma tarihlerine bakarsanız daha iyi olacaktır. Geçmek üzere olanları değil daha uzun süre dayanacak olanları almalısınız. Bu sayede daha fazla saklayabilirsiniz.

SALÇANIN KÜFLENMESİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Eğer hazır salça tüketiyorsanız salça alırken küçük boyutlarda almalısınız. Böylece kısa zamanda tüketerek küflenmesine fırsat vermezsiniz. Salçanızı alırken teneke kutu yerine cam kavanozda alırsanız daha iyi olur. Hem sağlık açısından hem de küflenmesini önleme açısından daha iyi olacaktır. Eğer teneke kutuda aldıysanız eve geldiğinizde cam bir kavanoza boşaltmanız da alternatif olabilir.

Sıvı yağ:

Eğer aldığınız salça çok fazla ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız çok kolay bir çözümü vardır. Salçayı küçük kavanozlara koyarak üzerine sıvı yağ koyabilirsiniz. Bir kavanoz salçaya 3 yemek kaşığı sıvı yağ yeterli olacaktır. Her yemek yapışınızda yemeklere üzerindeki yağ ile birlikte salçayı ekler ve salçanın üzerindeki yağı yenilersiniz. Böylece küflenmez ve üzerindeki yağıda yenilemiş olursunuz. Kullanmadığınız kavanozlardaki salçaları da üzerine sıvı yağ ekleyerek, kapaklarını kapatıp kullanana kadar açmazsanız küflenmesi engellenir.

Zeytinyağı:

Salçalarınız çok fazla ise bir başka yöntem olarak her kavanoz için bir çay bardağı zeytinyağı koyarak ateşte kaynatın. Kaynatırken ocağın kısık ateşte olmasına dikkat edin. Daha sonra içine bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyerek sıcak olarak kavanozları kapatın. Buzdolabında ya da serin bir yerde saklamanız doğru bir tercih olacaktır.

Tereyağı:

Uzun zaman kullanmayacağınız salçanızı tereyağı ile saklayabilirsiniz. Tereyağını eriterek kullanmayacağınız salça kavanozlarının üzerine dökün. Ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, serin bir yerde saklayarak kullanacağınız zaman açabilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız zaman üzerine sık sık sıvı yağ dökerseniz küflenmesi önlenmiş olur.

Buz kalıpları:

Salçalarınızı küçük plastik buz kalıplarına koyarak dondurabilirsiniz. Sonrasında hepsini bir poşete koyup kullanacağınız zaman çıkartırsınız. Isı ile temas edeceği için yemek yapacağınız zaman hemen eriyecek ve size zorluk çıkarmayacaktır. Bu formülün bir başka avantajı da tek kullanımlık olmasıdır. Daha pratik bir yöntemdir.

Tuz:

Genellikle konserve salçalar çok fazla tuzlu olmamaktadır. Bu nedenle aldığınız zaman bir kavanoza boşaltırken içine bir kilo salçaya yarım fincan tuz girecek şekilde tuzlayıp saklayabilirsiniz. Daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca konserve salçaları bir kavanoza boşaltmak istemezseniz konserveyi açtıktan sonra üzerini hava almayacak şekilde bir kapakla ya da çay tabağı ile kapatabilirsiniz.