Saç Boyası Gusle Engel mi?

Saç boyamada dikkat edilecek husus, kullanılan boyanın suyu geçirip geçirmemesidir. Bazı boyaların içine, rengin uzun süre kalıcılığını sağlamak, saça parlak bir görünüm vermek amacıyla konulan tutkal, silikon vs. gibi maddeler, boya ile birlikte saça ve saç derisine yapışmaktadır. Deride ve saç tellerinde bir tabaka oluşturan bu gibi maddeler, gusle mâni olmaktadır.

Piyasada bulunan saç boyalarının muhtevası birbirinden farklıdır. Bazı boyaların deri üzerinde tabaka teşkil edip suyu geçirmediği, bazılarının ise geçirdiği söylenmektedir. Bunun için kullanılacak boyanın suyu geçirip geçirmediği muhakkak araştırılmalı, bu konuda uzman olan kişiler tarafından suyu geçirdiği kesin olarak tespit edilmişse, bu tür boyalar kullanılmalıdır.

Bitkisel boyalarda (kına, yeşil ceviz kabuğu, çivit otu, kırmızı soğan kabuğu, papatya, safran vs.) bu gibi kimyevî maddeler bulunmadığından, kullanılmalarında bir mahzur yoktur.

Saça sürülen kına veya boyanın katı olan malzemesi temizlendikten sonra, deri ya da saçlarda bıraktığı renk, suyun saça yahut deriye nüfuzuna engel değildir. Bu yüzden abdest veya gusle mânî olmazlar. (İbn-i Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, Terc. Ahmed Davudoğlu, İstanbul 1982-1988, sh: 224)

Yine bazı saç boyalarının içinde bulunan (idrar, alkol vs. gibi) necis maddeler, başı ve saçı yıkamakla tamamen temizlenmiş olur. Boyanın bıraktığı renk, necis kabul edilmemiştir.

Kaynak: Kevser Atar, Şebnem Dergisi, 145. Sayı

https://www.islamveihsan.com/islamda-sac-boyamanin-ortaya-cikisi.html

https://www.islamveihsan.com/organik-sac-boyasi-nasil-yapilir.html