Ruhsal Bozuklukların Şifası; Kur'an Sesi

KUR’ÂNIMIZ

300 yıl önce inşa edilen Arvas Camisi'nde, ruhsal bozuklukların Kur'an, musiki ve su sesi dinletilerek tedavi edildiği belirtildi. 

Osmanlı Devleti'nin Hakkari Beyi İbrahim Han tarafından 1700'lü yıllarda Seyyid Molla Muhammed Kutb adına Arvas Köyü'nde yaptırılan Arvas Camisi, kurulduğu dönemde olduğu gibi günümüzde de ibadetin yanı sıra öğrencilerine medrese eğitimi veriyor.

KUR'AN, MUSİKî VE SU SESİ İLE TEDAVİ

Caminin yapımı ve özellikleriyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, camide ibadetin yanı sıra çeşitli hastalıkların da tedavi edildiğine dikkati çekti. Özellikle ruh hastalarının Kur'an-ı Kerim, musiki ve su sesi dinletilerek tedavi edildiğini kaydetti. Yapıldığı dönemde ruh hastalarının Kur'an-ı Kerim, musiki ve su sesi dinletilerek tedavi edildiği önemli merkezlerden biri olan Arvas Camisi, günümüzde bu özelliğini yitirmiş olsa da bünyesindeki maneviyatla ziyaretçilerine huzur veriyor.

Arvas Köyü'nün kurucusu Seyyid Molla Muhammed Kutb için yaptırılan caminin, bölgenin önemli ilim ve irşad merkezlerinden biri olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, konuyla ilgili şöyle konuştu:

ARVAS KÜTÜPHANESİ'Nİ RUSLAR VE ERMENİLER YAKTI

"Burada o dönem iki katlı caminin yanı sıra ev, dergah ve medrese de inşa ediliyor. Seyyid Molla Muhammed, o dönemde buraya eğitim faaliyetleri için bir de kütüphane yaptırır. Daha sonra meşhur olacak olan Arvas Kütüphanesi böylece kurulmuş olur. Bu kütüphanede 3 bin kadar el yazması kitap bulunuyordu. Kütüphanedeki kitapların bir kısmı orijinal el yazmalarıydı. İlim ve fenne ait büyük bir hazine olan bu kütüphanenin, Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeniler ve Ruslar tarafından yakıldığını biliyoruz.

İNANÇ TEMELLİ KÜLTÜREL DEĞER OLARAK CANLANDIRILMALI

Bahçesaray ve Hizan yöresinde Molla Muhammed Kutb, Faki Teyran, Sıbgatullah Arvasi gibi birçok önemli zatın kabirleri ve dergahları bulunmakta. Yörenin İslam ziyaret kültürü bakımından değerlendirilmesi, bütün olarak inanç temelli çalışmalar ve tanıtımlar yapılması gerekmektedir. Bu Bahçesaray'ın turizmine doğal güzellikleri yanında cami, medrese, mezarlık, türbe, kale, kilise ve manastır gibi tarihi eserleri ile ayrı bir derinlik katacaktır. Böylece Arvas Köyü gibi birçok bilinmeyen değeri barındıran Bahçesaray, hak ettiği ilgi ve değere ulaşacaktır. İlgilerin bu konuda kalıcı adım atmasını umuyorum.""

Kaynak: AA