Peygamberimizin Eğitim Anlayışı

HAYATIMIZ

Peygamber Efendimizin (s.a.v) eğitim anlayışı nasıldı? Sahabi efendilerimizi nasıl ve neye göre tayin ederdi? İşte Peygamberimizin eğitim anlayışı ve uygulama sistemi...

Fahr-i Kâinât Efendimiz, herkesi mizâcına ve istîdâdına göre yetiştirirdi.

Eğitimde önce kabiliyet ve istîdâdı doğru bir şekilde tespit edebilmek zarûrîdir.

Eğitim bir yatırımdır. Eğitimci; sermayesini, en çok verim alacağı sahada kullanmaya da gayret etmelidir.

Nasıl bir koyun sürüsü içerisinde koçlar hemen belli olursa, eğitimcinin gözüyle de kalabalıklar içinden kabiliyetlileri seçmek öyle kolay olmalıdır. Kabiliyetlilere husûsî alâka gösterilerek, daha fazla inkişâf etmelerine zemin hazırlanmalıdır.

Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, ilmî ve mânevî sahada yüksek kabiliyetlerin bulunduğu suffe ashâbına daha fazla ilgi göstermiştir. Bu özel alâka sayesinde suffe ashâbının istîdatlı gençleri daha da inkişâf etmiştir.

Kumandan tayin edeceği ashâbını, o vazifenin gerektirdiği vasıfları hâiz olanlardan seçti. Elçi, vali, muallim, zekât memuru ve benzeri vazifelere; dâimâ ehil ve istîdatlı kişileri seçip yetiştirdi.

BUGÜNKÜ EĞİTİM SİSTEMİNİN ZAAFI

Bugünkü eğitimin en büyük zaaflarından biri budur. Talebelerin mizaç ve istîdatlarına göre değil; sadece aklî melekelerinin bir kısmını gösterebilecek test imtihanlarının neticelerine göre, tahsil ve mesleklere sevk ediyor. Bunun neticesinde, emekler israf oluyor. Nice gencimiz; sırf üniversite okumuş olmak için, mizâcına uygun olmayan bir sahada, yıllarını boş yere sarf edebiliyor.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Ekim, Sayı: 164