Peygamberimiz'i Böyle Anlatabilen Var mı?

PEYGAMBERİMİZ

Genç Peygamber ve Genç Dostları, Genç Dergisi Yayın Danışmanı Mehmet Lütfi Arslan’ın Genç Dergisi'nde kaleme aldığı yazıların bir araya getirilmesiyle oluştu. Kitap, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i gençliği ile anlamaya ve anlatmaya çalışan yazılardan oluşuyor.

15-20 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde Peygamber Efendimiz-sellallahu aleyhi ve sellem-’e dair söyleyecekleriniz ne olabilirdi? O’nu tanımadan, tanıdıklarımızı yeni tabiri ile içselleştirmeden karşımızdakine anlatacak bir şeyiniz olabilir miydi? O’nu tanımak ve içselleştirmek elbette O’nun hayatına dair yapacağınız bir tefekkür yolculuğu ile başlayacak. O’nun yaşadığı her hadiseyi, aktardığı her hikâyeyi, O’ndan aktarılan her hadisi, sünnetini ve hayatının her safahatını, acaba hangi boyutu ile bizi, nereden yakalıyor şeklindeki bir merakınızın var olduğunu düşünüyorsanız, Genç Peygamber ve Genç Dostları’nın mutlaka size söyleyeceği bir şey olacaktır.

Kitabı daha iyi anlatmak için yazarın kitapta paylaştığı şu satılara lütfen dikkat kesilelim:

“Yer İstanbul. Kalabalık bir semt çarşısı. Çarşının işlek bir köşesinde bedava kitap dağıtan bir stant. Dağıtılan kitap Âlemlere Rahmet Efendimizle alakalı. Standın başındaki vazifeli ilgililere elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Bir ara oradan geçen bir bayan soruyor: “Ne yapıyorsunuz burada?” Vazifeli cevap veriyor: “Peygamber Efendimizle ilgili bir kitap dağıtıyoruz.” Kadın stanttaki kitaplara bakarak dudak büküyor: “Ha şu çok evlenen adam mı?” O anda bir yerlere bir ateş düşüyor. Bu ateşin bir kısmının stantta duran o vazifelinin yüreğine düştüğünü tahmin edebiliriz, çünkü neresinden çıktığını bilemediği bir ses ve acı bir tebessümle kadına o anda şunu söylüyor: “Hanımefendi müsaadeniz olursa şu çok evlenen adamı birazcık anlatmak isterim size.” Kadın razı oluyor ve yarım saat kadar dinliyor stanttaki o vazifeliyi. Yarım saat sonra ayrılırken stanttaki ziyaretçi defterine şunları yazıyor: “Ya Rasûlallah, keşke senin zamanında yaşasaydım da seninle evlenmek için can atan o hanımlardan birisi de ben olsaydım…”

Ne anlattı acaba o vazifeli? Ne anlattı ki o ters bakışın sahibi kalbi aldı bir seven kalbine çevirebildi kısa bir zaman içerisinde? O gencin ne anlattığının çok önemli olmadığını şuradan çıkarabiliriz ki sonuçta siyer kitaplarının yazdıkları bellidir. Özellikle o hanımın merakı çerçevesinde anlatılacaklar da üç aşağı beş yukarı tahmin edilebilir. Ama o gencin anlattıklarını nasıl kendisinin yaptığı, Peygamberini kalbine nasıl nakşettiği merak edilmesi gereken, işte budur. Acaba o genç, Peygamber Efendimizi kalbinde nasıl yaşıyor, nasıl temsil ediyor ve O’ndan bahsederken ne hissediyordu? Kalbini O’nun sevgisi ile diriltmiş birisinin söylediği her söz muhakkak kalbinden çıkacaktır. Kalpten çıkan ise gider muhatabının kalbini bulur. Bulmakla da kalmaz, istidadı ve nasibi varsa alır kendisi gibi yapar. Rasûlullâh Efendimizi ne kadar okursak okuyalım, ne kadar müzakere edersek edelim, eğer O’nu kalbimizle yaşamaz, tatmaz ve hissetmezsek edindiğimiz bilgilerin semeresini göremeyiz.

Bu hadiseden çıkartılabilecek bir başka soru da şudur: Bizim böyle 15-20 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde Peygamberimize dair söyleyeceklerimiz ne olabilirdi acaba? Öyle ya, biz de böyle bir hâdise ile karşılaşabiliriz. O’nu tanımadan, tanıdıklarımızı yeni tabiri ile içselleştirmeden karşımızdakine anlatacak bir şeyimiz olmayacak. O’nu tanımak ve içselleştirmek ise O’nun hayatına dair yapacağımız bir tefekkür yolculuğu ile başlayacak. O’nun yaşadığı her hadiseyi, aktardığı her hikâyeyi, O’ndan aktarılan her hadisi, sünnetini ve hayatının her safahatını, acaba hangi boyutu ile bizi, nereden yakalıyor şeklindeki bir merak ile yeniden ele almamız gerekiyor.”

Genç Peygamber ve Genç Dostları, Mehmet Lütfi Arslan, 94 Sayfa, Genç Kitaplığı.

Kitabı temin etmek için tıklayınız.