Osmanlıca Dersleri | Osmanlıca Öğreniyorum

ÇOCUĞUMUZ

Osmanlıca öğrenmek ister misiniz? Osmanlı alfabesinde kaç harf vardır? Osmanlıca nasıl öğrenilir, yazılır ve okunur? Basri Zilabid Çalışkan Hoca’nın anlatımıyla hazırlanan ve İLAM TV’de yayınlanan Osmanlıca derslerini okurlarımız için derledik.

Haber: Murat Karadeniz

Osmanlı Türkçesi; Türkçe, Arapça ve Farsça kelimelerden oluşan zengin bir dildir.

Millî kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Hâlbuki yeni neslimiz, kim bilir hangi dedesinden kalma bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesinin üzerindeki yazıları okumaktan mahrumdur. Tarihî bir çarşı girişindeki ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısındaki Osmanlıca metnin gerek muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan uzaktır.

Ecdadımızın bin yıllık şanlı bir tarih koridorundan bizlere armağan ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikrî ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu kadar uzak, anlamsız ve yabancıdır. Sadece öneminden değil, varlıklarından bile habersiz olduğumuz milyonlarca taş baskısı ya da birçoğu sahasında otorite olmuş ve hâlâ bu özelliğini koruyan el yazması nadide eserlerimiz vardır. Kitabeler, mezar taşları vs.

Neden biz de kendi çocuğumuza, araştırdığı herhangi bir mevzuda ecdadının birikimine birinci elden uzanabilme imkânını tanımayalım? Çok boyutlu bir altyapıya sahip ve tarihine yabancı kalmamış, büyüklerine sevgisini ve saygısını kaybetmemiş bir nesil, geleceğe daha ümitle bakmamızın bir teminatı değil midir?

OSMANLI ALFABESİ - OSMANLICA HARFLER

OSMANLI TÜRKÇESİ NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANDI VE NE ZAMAN SONA ERDİ?

Osmanlı Türkçesi ifadesi daha çok Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan (14. Yüzyıl) Türkiye Cumhuryeti’nin kuruluşuna (20. Yüzyıl) kadar olan süreyi anlatmak için kullanılır. Bugün konuşulan Türkiye Türkçesi, Osmanlı Türkçesi’nin mirası ve devamıdır. 1928’deki alfabe değişikliği, öncesinde yazılan metinlerin günümüze taşınmasında aksaklığa neden olmuştur.

OSMANLI ALFABESİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Osmanlı Türkçesi alfabesi 28 harfli Arap alfabesine dayanır. İranlıların bu alfabeye ekledikleri (p, ç ve j) sesleriyle Türkçeye mahsus (n), İranlılara mahsus (g) sesiyle lam+elif harflerinin birleşmesinden oluşan lamelif harflerinin Türkler tarafından eklenmesiyle oluşmuş bir alfabedir.

Harfleri sağdan sola yazılır ve harflerin başta, ortada ve sonda şekilleri farklı olabilir. Türkçede bulunan ünlü harfleri karşılamak için aynı zamanda sessiz bir harfi de karşılayan işaretler/harfler kullanılır.

OSMANLI TÜRKÇESİ ZOR MUDUR?

Osmanlı Türkçesi, sanılanın aksine farklı şekillerde okunmaya müsait sesler dışında basit bir bulmacayı çözmek gibidir.

OSMANLICA ÖĞRENME TEKNİKLERİ

Osmanlıcayı kolayca öğrenmek için tavsiyeler:

  1. Osmanlıca öğrenmenin çok kolay olduğuna kendinizi inandırın.
  2. Sadece harfleri tanımak işin önemli bir bölümünü çözmek anlamına geliyor.
  3. Yabancılara Türkçe öğretir gibi gramer bilgisiyle kafanızı karıştırmayın.
  4. Bol bol okuma ve yazma alıştırmaları yapın.