Osmanlı Döneminde Filistin

FOTOĞRAF GALERİSİ

Osmanlı Devleti, Kudüs ve Filistin’i ne zaman fethetti? Osmanlı Filistin’i nasıl kaybetti? Filistin ve Kudüs’te 401 yıl hüküm süren Osmanlı’nın son döneminden kesitler.

Filistin, Yavuz Sultan Selim zamanında 1516 yılında Memlükler ile yapılan Mercidâbık Savaşı’ndan sonra Osmanlı idaresine girdi. Kanûnî Sultan Süleyman da çevresiyle birlikte bölgenin fethini tamamladı. Bu arada mukaddes yerleri korumak için Kudüs’te Müslümanların “Harem” veya “Eski Şehir” olarak adlandırdıkları 868 dönümlük kısmın etrafındaki duvarlar yeniden inşa ettirildi. Hz. Davut’un (a.s.) türbesiyle Kubbetü’s-sahra’nın duvarları ve kapısı yenilenerek süslemelerle zenginleştirildi. Bölgede gözle görülür izler bırakan Osmanlılar, bazan idarî değişikliklere de yol açabilecek birtakım iç ve dış bâdireler atlatmalarına rağmen 1. Dünya Savaşı’nın bitimine kadar Filistin ve çevresini ellerinde tuttular.

İngilizler Eylül 1918’e kadar Filistin topraklarının tamamını ele geçirdiler. Böylece Osmanlı idaresi fiilen son bulurken yüzyıllar boyunca bölgeye değişmez Arap-İslâm karakterini veren İslâm hâkimiyeti dönemi de kapanmış oldu.

Fotoğraflarla Osmanlı döneminde Filistin.