Ölen Kişinin Ruhu için Cüz Dağıtarak Kur’an Hatmi Yapılabilir mi?

SORULARLA İSLAM

Vefat eden bir kişinin ruhu için cüz dağıtarak Kur’an-ı Kerim hatmi yapılabilir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

KUR’AN OKUMANIN FAZİLETİ

Yüce Allah’ın son kelamı olan Kur’ân-ı Kerim’i okumak, ecir ve sevabı en yüksek olan bir ibadettir. Hatta selef âlimlerinin ifadelerine göre ibadetler içerisinde hiçbirisi Kur’ân okumaya denk değildir.

“Kur’ân okuyan mü’min, kokusu ve tadı güzel olan turunç gibidir. Kur’ân okumayan mü’min, tadı güzel ve fakat kokusu olmayan hurma gibidir. Kur’ân okuyan münafık, kokusu güzel fakat tadı acı olan fesleğen otu gibidir. Kur’ân okumayan münafık ise, kokusu olmayan acı yaban keleği gibidir.” (Buhârî, Fedâilu’l-Kur’ân, 36, Tevhid, 57)

KUR’AN’IN HATMİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Kur’ân-ı Kerim’in hatmedilmesi ve sonrasında yapılacak uygulamayı belirten bir hadiste, İbn Abbas’tan (r.a.) rivâyete göre, bir adam Peygamberimiz’e (a.s.), Allah’ın en çok sevdiği amel hangisidir, diye sordu. O da: Konup göçendir” dedi. O kişi: Konup göçen kimdir, diye sorunca, Peygamberimiz (a.s.): “Kur’ân’ı başından sonuna kadar okuyan, bitirince hemen tekrar başlayandır” dedi. (Tirmizî, Kıraat, 4)

Bu hadisin müjdesine nail olmak ümidiyle Müslümanlar son sureyi (Nâs suresi) okuduktan sonra Fatiha ile Bakara suresinin başından ilk beş âyeti okumaktadırlar ki, halk arasında bu uygulama oldukça yaygın bir hale gelmiştir.

Bu uygulamanın dayanağını teşkil eden yukarıdaki hadis ile sahabe ve tabiinden nakledilen birçok rivâyete göre, Kur’ân’ın hatminden sonra dua etmek sünnettir. Kuvvetli derecede müstehab olduğu da söylenmiştir. (bk. Nevevî, el-Ezkâr, s.136)

Kaynak: Diyanet