Nûr Suresinin 51. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Nûr sûresi 51. âyette verilmek istenen mesaj nedir? Müminlerin kurtuluşunun anahtarı bu ayette nasıl ifade edilmiştir? Nûr sûresi 51. âyetin Arapça metin, meal ve tefsir detayları yazımızda...

Nûr sûresinin 51. âyetinde Rabbimiz şöyle buyuruyor:

Nûr Suresi 51. Ayet Arapça:

اِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِن۪ينَ اِذَا دُعُٓوا اِلَى اللّٰهِ وَرَسُولِه۪ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ اَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَاۜ وَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

Nûr Suresi 51. Ayet Meali:

Aralarında hüküm vermek için Allah’a (Kur’an’a) ve Resülüne davet edildiklerinde, müminlerin söyleyeceği söz ancak, “işittik ve itaat ettik” demeleridir. İşte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. (Nûr, 24/51)

İŞİTTİK VE İTAAT ETTİK: MÜMİNLERİN KURTULUŞUNUN ANAHTARI

Bilgi:

Önceki ayetlerde, ‘inandık’ dedikleri hâlde kalplerine iman yerleşmemiş olanlardan bahsedilmiştir. Bu kimseler, Allah ve Resûlü’nün hükümlerini işittiklerinde eğer beklentilerini karşılamıyor ise yüz çevirirler. Şayet kendi lehlerine ise onu kabul ederler. İşte bunlar kalplerinde hastalık olan ve Allah Resûlü’ne zulmeden kimselerdir. Müminler ise Allah ve Resûlü’nün hükümlerine karşı ‘işittik ve iman ettik’ dedikleri için, ahirette kurtuluşa erenler olacaklardır.

Mesaj:

  1. Kişinin, Allah Teâla’dan ve Resûlü’nden gelen hükümlere –kendi aleyhinde gözükse dahi- razı olması imanın bir gereğidir.
  2. Ebedî kurtuluşa ermek, Allah ve Resûlü’nün hükümlerine boyun eğmeye bağlıdır.

Kelime Dağarcığı:

İtaat: Emre uyma, söz dinleme.

Semi’nâ ve eta’nâ: İşittik ve itaat ettik.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

Nûr Suresi 51. Ayet Tefsiri:

  1. Aralarında hüküm vermesi için Allah’a ve Rasûlü’ne çağrıldıkları zaman mü’minlerin yegâne sözü ancak: “Baş üstüne! İşittik ve itaat ettik” şeklinde olur. İşte kurtuluşa erecek olanlar, yalnız bunlardır.
  2. Kim Allah’a ve Rasûlü’ne itaat eder, Allah’tan korkar ve O’na karşı gelmekten sakınırsa, işte onlar ebedî başarı ve mutluluğa erenlerin tâ kendileridir.

Kâmil imana sahip mü’minler her zaman ve zeminde Allah ve Rasûlü’nün verdiği hükme râzı olur, ona cân ü gönülden itaat ederler. Böyle durumlarda onların gönüllerinden coşup ağızların çıkan tek söz yalnızca: “İşittik ve itaat ettik” beyânıdır. İşte korktuklarından emin olup umduklarına nâil olacaklar bunlardır.

Burada kurtuluşun, ebedî başarı ve mutluluğa kavuşmanın üç mühim şartı haber verilir:

›  Allah ve Rasûlü’ne kayıtsız şartsız itaat,

›  Geçmiş günahlar itibariyle Allah’tan korkmak, O’nun af ve mağfiretine sığınmak,

›  Gelecekte işlenmesi muhtemel günahlar itibariyle de yine Allah’a karşı derin bir takvâ ve saygı hissiyâtı içinde bulunup, O’nun râzı olmayacağı her türlü söz, fiil, amel ve düşünceden uzak durmaktır.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com