Nasr Suresinin Fazileti

KUR’ÂNIMIZ

Nasr ne demektir? Nasr diğer ismiyle “İzâ câe nasrullah” suresini okumanın fazileti nedir? Nasr suresinin fazileti ile ilgili hadisler...

Nasr sûresi Medine döneminde nâzil olmuştur. Tam sûre olarak Kur’ân-ı Kerîm’in en son inen sûresidir. Vedâ haccı esnâsında Minâ’da indiği rivayet edilir. 3 âyettir.  Sûre “Nasr” ismini, birinci âyette geçen ve “Allah’ın yardımı” mânasına gelen نَصْرُ اللّٰهِ (nasrullâh) kelimesinden alır.

Efendimiz (s.a.s.)’in vefâtına işaret ettiği için “vedâ etmek” mânasında اَلتَّوْد۪يعُ (Tevdî) adıyla da anılır. Ayrıca اِذَا جَاۤءَ (İzâ câe) ve اَلْفَتْحُ (Fetih) isimleri de vardır. Mushaf tertîbine göre 110, iniş sırasına göre ise 114. sûredir.

NASR SURESİNİN FAZİLETİ

Nasr sûresinin fazileti hakkında Enes b. Mâlik’ten (r.a.) rivayet edilen ve diğer bazı sûreleri de kapsayan hadiste “İzâ câe nasrullah” sûresinin Kur’an’ın dörtte birine denk olduğu ifade edilmiştir. (Müsned, III, 146-147, 221; Tirmizî, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 7; sıhhatinin değerlendirilmesi için bk. Müsned [Arnaût], XIX, 472-473; XXI, 32-33; İbrâhim Ali, s. 381-382)

Bazı kaynaklarda nakledilen, “İzâ câe nasrullah sûresini okuyan kimseye Mekke’nin fethedildiği gün Muhammed’le birlikte bulunan gazilerin sevabı verilir” meâlindeki hadisin (Zemahşerî, el-Keşşâf, IV, 295; Beyzâvî, Envârü’t-tenzîl ve esrârü’t-teʾvîl, IV, 460) mevzû olduğu kabul edilmiştir. (Muhammed et-Trablusî, II, 729)

Kaynak: kuranvemeali.com