Nafile Namazlar ve Faziletleri

Namaz

Nafile veya tatavvu namazlar nelerdir? Nafile namazların faziletleri...

Farz veya vâcip namazlar dışında kalan ve Resûlüllah (s.a.v.)’ın kıldığına dair rivâyet bulunan namazlara topluca “nâfile” denir. Bunlar da sünnet olan nâfileler ve mendup olan nâfileler olmak üzere ikiye ayrılır. Sünnet olan nâfile, Allah Rasûlü’nün yapmaya devam ettiği ve ancak nâdir olarak yapmadığı kuvvetli işlerdir. Kimi zaman bu işleri yapmamasının sebebi, insanlara farz olmadığını bildirmektir. Mendup olan nâfile, Hz. Peygamber’in kimi zaman yapıp, kimi zaman yapmadığı kuvvetli olmayan sünnetlerdir.

Diğer bir tasnife göre, bir vakti bulunan nâfile namazlara “revâtip sünnetler” denir. Bunlar belli bir tertip ve düzen içinde, beş vakit farz namaz veya Cuma namazı ile birlikte kılındığı için bu adı almıştır. Bunlardan bazısı müekked, bazısı da gayri müekked sünnettir. Hanefî literatüründe, müekked olan nâfile namazlar kısaca “sünnet”, gayri mükked olanlar ise “müstehap veya mendup” adını alır. Terâvih namazı da yatsı namazından sonra kılındığı için revâtip kapsamına girer.

Beş vakit namaza ve cuma namazına bağlı olarak kılınan namazların bir bölümü müekked sünnettir. Bunlar, bir hadîs-i şerîfte şu şekilde bildirilmiştir: “Her kim bir gün ve gecede, farz namazlar dışında on iki rekât namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk bina edecektir. Bunlar şu namazlardır: Sabah namazından önce iki rekât, öğleden önce dört rekât, öğleden sonra iki rekât, akşamdan sonra iki rekât ve yatsıdan sonra iki rekât.”[1] Cuma namazından önce dört rekât, sonra kılınan dört rekât ve sonunda vaktin sünneti diye kılınan iki rekât namaz da müekked sünnetler arasında sayılmıştır.

İkindi ve yatsı namazlarından önce kılınan dört rekât namazlar gayrimüekked sünnet namazlardandır.

Dipnott:

[1] Tirmizî, Salât, 189, H. No: 415, Salât, 203, H. No: 433,; İbn Mâce, İkâme, 100, H. No: 1140-1142; Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 1, H. No: 1250.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları