Müminler Arası İlişkide Şeytanın Oyunları

KİTAPLIK

Altınoluk Dergisi 358. sayısında "Mü’minler arası ilişkilerde şeytanın oyunları" konusu ele alınıyor. Altınoluk, mü’minler camiası için hayat – memat meselesi gibi olan bu konuyu gündeme getirerek, çağımızda, İslam ümmetini en çok yaralayan bir derdin çaresini arama yolunu açmaya çalışıyor.

Halik Teâlâ’nın “İnsanın apaçık düşmanı” olarak nitelediği ve kıyamete kadar kendisine insanı yoldan çıkarma fırsatı tanıdığı Şeytan’ın bu hedefe ulaşmak için ortaya koyduğu pek çok fesat taktiği var.

Şeytan’ın çalıştığı alanlardan birisi de mü’minler arası ilişkileri fesada uğratmak.

Allah Teâlâ mü’minlere “kardeş olun” diyor, Şeytan da bu işe zehir katmaya çalışıyor. Kardeşlik ilişkisini yaşayacak olan da mü’minlerdir, duygularına zehir katılmasına fırsat verecek olanlar da.

İmtihan burada. Yaşadığımız çağda veya öncelerinde mü’minler arası ilişkilere baktığımızda, zaman zaman, “İki mü’min ya da mü’min gruplar nasıl böyle bir boğazlaşma içine girer?” diye sorduğumuz durumlar oluyor. Hem çok oluyor. Öylesine çok oluyor ki, cihanşümul bir sulhu, barışı, selameti, güvenliği inşa etmeye, canlı-cansız her varlığa iyilik taşımaya talip olan İslam, ne yazık ki öncelikle kendi bağlılarının birbiriyle vuruşmasına şahit oluyor.

Neden? Ne oluyor ki şeytan damarlarımıza giriyor ve birbirimize karşı münafereti hakim kılacak ölçüde duygularımızı darmadağın ediyor. Kardeşlikten boğazlaşmaya savrulmak, nasıl bir kalbi-zihni alaboranın sonucudur?

ŞEYTANIN OYUNLARI

Onun oyunu var, bizlerin de oyuna gelmişliğimiz. Ya da onun oyunu varsa biz de ona karşı kendi savunma silahlarımızı kuşanırız. Demek istiyoruz ki: Oyunları görürsek, belki kalbimizi onlara karşı tahkim etmenin yollarını ararız. Bir kalb direnci kazanmaya çalışırız.

Kur’anımız bu alanda ikazlarla dolu. Yeter ki onları anlayıp, yüreğimize kazıyalım ve insanlara, mü’minlere, yere göğe karşı her türlü münasebetlerimizde onları otomatik bir davranış kalıbı olarak devreye sokalım.

Kolay mı? Değil elbet. İnsan ilişkileri her zaman meltem esintisi gibi gelişmez, çoğu zaman yaşanan bir fırtına ortamıdır. ‘Öfke aklı giderir’, sözü tam bu durumlar için söylenmiştir.

Şeytan, insanın zayıf, bağışıklık direncini kaybetmiş noktalarını bularak damarlara giriyor, hiç kuşkusuz. Onun bütün hilelerini bilip, kendi kişiliğimizi ona karşı dirençli hale getirmek. Mesele bu.

Altınoluk, mü’minler camiası için hayat – memat meselesi gibi olan bu konuyu gündeme getirerek, çağımızda, İslam ümmetini en çok yaralayan bir derdin çaresini arama yolunu açmaktadır. Dileriz derdi dert edinir ve çaresini öncelikle kendi içimizde ararız. Rabbimizin huzuruna birbirine yumruk sallayan kişiler, topluluklar olarak çıkmayı hiçbir mü’minin tercih etmeyeceği muhakkak. O zaman yüreklerimizi avucumuzun içine alıp, onda, diğer mü’minlere karşı menfi ne varsa arındırmak için gayrete gelmemiz lâzım.

Rabbimizden bu gayretimize yardım lutfetmesini dileyerek sizleri Altınoluk’la başbaşa bırakıyoruz.

ALTINOLUK’TA [ARALIK 2015] NELER VAR?

Ahmet Taşgetiren, "İçine Şeytan Kaçmış İlişkiler" başlığında mü'minler arası ilişkileri masaya yatırıyor.

Dr. Adem Ergül, "Parçalayıcı Düşmana Dikkat!" başlıklı yazısında şeytanın en önemli misyonunu anlatıyor.

Prof. Dr. Süleyman Derin, "İnsani İlişkilerde Şeytanın Tuzakları"nı yazdığı bu yazısında Müslümanlara karşı kötü duygular besletme hususunda şeytanın iğvasına kulak asmamız gerektiğini altını çiziyor.

Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, Hak Dostlarından Hikmetler “Hâlid-i Bağdâdi-5” başlıklı yazısında mütevâzi mü'minin, kâmil mü'minin alâmet-i fârikasını anlatıyor.

Merhum Hacı Gedikli ağabey ile sağlığında konuşan Y. Selamn Tan, yaptığı sohbetin ikinci kısmını bu sayıda yayınlıyor.

Altınoluk’ta yer alan diğer yazılar ise şöyle:

Rabia Brodbeck, "Aşkı Özledik!"

Prof. Dr. İrfan Gündüz, "Muhâsebe Gerçeği ve Gerekliliği"

Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, "Yol Odur ki Doğru Varsa Allah'a"

Senai Demirci, "Rahmetin Heykeli Olsaydı"

İdris Arpat, "Hangi Kapıya"

Mehmet Dinç, "Bir Dakikanız Var Mı?"

Ali Rıza Temel, "Görevlilerin Sorumluluk ve Hassasiyeti"

Nureddin Yıldız, "Bu Ümmetin Genci"

M. Sâmi Ramzanoğlu (k.s.), "Güzel Ahlak"

Sadık Dânâ, "Bütün Kötü Sıfatların Anası Kibir"

Cafer Durmuş, "Kur'ân'da Zaman Tasavvuru"

Neslihan Nur Türk, "Ölümün Karanfil Acısı Tadı: Uyanıklık"

Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu, "Kelâmi Dergâhı'nda Tefsir Dersleri Kur'3an Tilaveti ve Hafızlar-2"

Cemal Nar, "Bir Şeyler Yapmalıyız"

Hatice Şahin, "Bişkek'te Huzurlu Aile Yuvası"

Mustafa Eriş, "Resulullah'ın San'a Valisi Firûz ed-Deylemî (r.a.)

Ahmet Başer, "Baklava Sevmez Misiniz?"

Kamil Yeşil, "Bir Hoş Sadâ Hacı Hüseyin Kurutaş"

Beytullah Demircioğlu, "Kürselleşen Terör Mağdurlar ve İhya Edilenler"

Ayrıntılı Bilgi: www.altinoluk.com