Mânevi Hayatımız İçin Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar!

HAYATIMIZ

Günümüzde kazanma hırsı körüklendikçe körükleniyor. Fakir-fukarânın mahzun bakışlarına aldırılmadan, en leziz gıdâlar, lokanta vitrinlerinde teşhir ediliyor. Satan helâlinden de satsa, alan helâl parasıyla da alsa, üzerinde yetim bakışların, mahrum nazarların yanık tesirlerinin kaldığı bu gıdâ ve kazanç, mânen yaralıdır, yaralayıcıdır. Göz hakkını bir kul hakkı gören müstesnâ medeniyetimizden bugün geriye ne kaldı?..

REKLÂM ALDATMACALARI

Reklâmlarda mamuller iddialı ve abartılı bir şekilde methediliyor, müşteriyi ikna etmenin türlü yolları kullanılıyor. Eğer olduğundan daha iyi, daha güzel gösteriliyorsa, bir aldatma meydana geliyorsa elbette bunda da vebal vardır.

Yine israfı, hizmet mîâdını doldurmamış bir eşyayı atıp yenisini almayı, lüksü, başkalarına üstün görünmeyi körükleyen reklâmlarla yapılan satış ne kadar temizdir?

VÜCUT HATLARINI BELLİ EDEN ELBİSELERİN ÜRETİLMESİ VE SATILMASI

Sokakta giyileceği besbelli olan açık-saçık kıyafetlerin, örtülüymüş gibi görünse de vücut hatlarını belli ettiği için dînen tesettür kabul edilmeyen elbiselerin üretilmesi, geliştirilmesi ve satılması günaha vesile olmak, haramı teşvik etmek sûretinde, mes’ullerini günaha ortak etmez mi?..

Bunlar fıkhın, ilmihâlin zâhirine bakıp kimi gafillerce helâl addedilebilir, fakat işin mânevî cephesinde, fetvâ kalpten istendiğinde vicdanlar sızlar, hassas bir kalp bunlara izin vermez.

Bu hususlarda hassâsiyet göstermek, kişinin mânevî hayatı için de zarûrîdir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2011 Ay: Kasım Sayı: 81