Malı Hayra Harcamanın Fazileti

Zekat

Malı hayra harcamanın fazileti nedir?

Âyet-i kerîmede buyrulur:

“...Hayra ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir...” (es-Sebe, 39)

MALI TEMİZLEYİP BEREKETLENDİREN AMEL

İşte bu mânevî alışverişlerin yüksek kazancını bilen mü’minlerde, infâk etmek büyük bir lezzet hâline gelmiştir. Hazret-i Mevlânâ ne güzel söyler:

“Kumaş satan kişi, elindeki kumaşın fazla para getireceğini görünce, o kumaşa olan sevgisi soğur, onu hemen satmak ister. Fakat kumaşının fazla para getireceğini görmese, ona bağlanır, elinden çıkarmak istemez.”

“Mal, sadaka vermekle hiç eksilmez. Bilâkis hayırlarda bulunmak, malı zâyî olmaktan korur!”

Sahâbeden Câbir (r.a.) Ensâr’ın Muhâcir kardeşlerine olan îsarlarını şöyle anlatır:

“Ensar, hurmalarını devşirdiklerinde bunları ikiye ayırır, bir tarafa çok, diğer tarafa da az hurma koyarlardı. Daha sonra, az olan tarafın altına hurma dalları koyarak o tarafı çok gösterir, Muhâcirler’e; «–Hangisini tercih ederseniz alın.» derlerdi. Onlar da çok görünen fazla yığın Ensar kardeşlerimize kalsın diye düşünerek az görünen yığını alırlar ve böylece hurmanın çoğu yine Muhâcirler’e gelirdi. Ensar da bu yolla az olan kısmın kendilerine kalmasını sağlamış olurlardı...” (Heysemî, X, 40)

Îsârın mânevî hazzını yaşayabilmek uğruna sergilenen ne ince bir davranış!.. Maddî ve fânî menfaatleri geri planda bırakacak kadar ulvî bir fedâkârlık ve kardeşlik hâli...

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlâkından 1, Erkam Yayınları