Maide Suresinin 50. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Mâide suresinin 50. ayetinde ne anlatılıyor? İnanan bir toplum için Allah’ın buyruğu ve hükmünden daha güzelinin olmadığını bildiren âyet; Mâide suresinin 50. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Ayet-i kerimede buyrulur:

اَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَۜ وَمَنْ اَحْسَنُ مِنَ اللّٰهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ۟

Onlar hâlâ cahiliye devrinin hükmünü mü istiyorlar? Kesin olarak inanacak bir toplum için, kimin hükmü Allah’ınkinden daha güzeldir? (Mâide, 5/50)

ALLAH’IN BUYRUĞU VE HÜKMÜNDEN DAHA GÜZEL NE VARDIR?

Bilgi:

Cahiliyye döneminde ancak zulüm, vahşet ve karanlık hâkimdi. Cahiliyye hükümleri adaletsizlik ve insafsızlık üretiyordu. İnsanlar bu vahşetten bir kurtuluş aramaktaydı. Hak geldi, İslam güneşi insanlığı cahiliyye karanlığından aydınlığa çıkarma müjdesi getirdi. İslam’ın aydınlığına eren müminler kurtuluşa erişirler. Artık bu yüceliğe eriştikten sonra başka bir inanç aramak kötü bir seçenektir ve imana terstir. Onlar Allah’ın hükmünden daha başka ne arayabilirler? Allah’ın hükmünden daha güzeli olabilir mi?

Mesaj:

İman etme şerefine ulaşan Müslümanlar, Allah’ın hükmüne zıt olan hükümleri benimsemezler.

Kelime Dağarcığı:

Cahiliyye: Arapların İslam’dan önceki inanç, tutum ve davranışları; İslam’a uymayan her türlü inanç, söz, fiil ve davranış.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Yoksa onlar, hâlâ câhiliye hükmünü mü arzu ediyorlar? Oysa gerçeği kesin olarak bilen bir toplum için, Allah’tan daha güzel hüküm veren başka kim olabilir?

İki türlü hüküm vardır. Birincisi Allah’ın koyduğu ve razı olduğu hükümdür. Diğeri ise bunların dışında kalan hükümlerdir. Âyet-i kerîme Allah’ın dışındaki kimselerin koyduğu hükümleri “câhiliye hükmü” olarak tavsif etmektedir. Aslında “câhiliye”, özel olarak, Araplar’ın İslâm’dan önceki dinî ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da fert ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terimdir. Burada belli bir döneme verilen isimden ziyade zulüm, haksızlık, adâletsizlik, menfaatperestlik temelleri üzerine oturan bir zihniyeti temsil etmekte; bunu isteyen insanlar ve gruplar kınanmaktadır. Halbuki gerçeği yakînen idrak edebilenler için Allah’tan daha üstün bir hâkim ve O’nun koyduğu hükümlerden daha güzel bir hüküm yoktur.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com