Maddi ve Mânevi Desteğe İhtiyaçları Var!

RÖPORTAJ

Suriye’den iki yıl önce Türkiye’ye gelen Ahmet Mayati ile savaştan sonra neler yaşadığını ve İstanbul'da gönüllü başladığı Hüdâyi Vakfı’nın yardım faaliyetleri üzerine konuştuk.

Röportaj: Abdullah Güner

Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı, 2015 yılından bu yana Suriyeliler’e yönelik sağlık yardımlarında bulunuyor. İstanbul Anadolu yakasında ağırlıklı olarak Suriyelilerin yaşadığı Sultanbeyli’de bir sağlık merkezi ile gönüllü doktorlar sayesinde Suriyeliler’in tedavileri gerçekleştiriliyor.

Vakfın Suriyelilere sağlık hizmetine gönüllü olarak destek veren Suriyeli Ahmet Mayati, o bölgedeki camilerden birinde gönüllü olarak temizlik işleri ile uğraşıyor zaman zaman da Suriyeliler’e yardıma gidiyordu.  Kendisi iki yıl önce Türkiye’ye geldi. Belirlenen zamanlarda Hüdâyi Vakfı’ndan gelen iki minibüsle Suriyeli aileler dolaşılıyor ve hasta olan çocuklar, kadınlar, yaşlılar sağlık merkezinde tedavi edilmek üzere sağlık merkezlerine götürülüyor ve kendilerine ilaçları veriliyordu. Tüm bu süreçte Ahmet Mayati gönüllü olarak Hüdâyi Vakfı'nın hizmetlerine yardımcı oluyordu.

Vakfın Suriyeliler’e sağlık hizmetlerine gönüllü destek olan Ahmet Mayati ile buradan bir tanışıklığı olan Hüdâyi yardım ekibinin tam zamanlı çalışacak bir arkadaşa ihtiyacı oluyor ve hemen akıllarına Ahmet Mayati geliyor. Ona yardım ekibinde çalışmayı teklif ediyorlar.  Ahmet Mayati’de bu teklife çok sevinerek “evet” diyor ve yardım deposunda çalışmaya başlıyor.

Suriye’den iki yıl önce Türkiye’ye gelen Ahmet Mayati ile neler yaşadığını ve Hüdâyi’nin yardım faaliyetleri üzerine konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Ahmet Mayati. Ben Suriyeliyim, Halep’ten geldim. Yaklaşık iki yıldır Türkiye’deyim. Evimizden bir şehit verdik. Savaştan önce bir evim bir de küçük arabam vardı. Savaştan sonra ise her şeyimizi kaybettik. Ben, eşim ve üç çocuğum var. Bir kızım evli ve halen Halep’te yaşıyor. Savaştan kaçarak İstanbul’a geldik. İki çocuğum yaklaşık dört yıl önce gelmişti buraya, bizde daha sonra buraya gelmek durumunda kaldık.

Türkiye’deki insanların Suriyeliler'e karşı tutumunu nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’deki herkese çok teşekkür ediyoruz. Çünkü onlar bizi kendi aileleri gibi burada bakıyorlar. Türkiye’ye geldiğimizden beri de bu anlamda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Herkesten Allah razı olsun. Yalnızca Türk halkına teşekkür etmiyorum, Türkiye hükümetinin göstermiş olduğu fedakârlığı asla unutamayız, çok teşekkür ediyoruz.

Türkiye’den giden ya da Avrupa’da yaşamayı düşünen Suriyeliler hakkında ne düşünüyorsun?

Ben bu olaya şuradan bakıyorum: Sonuç olarak Türkiye Müslüman bir ülke. Bizde burada istediğimiz gibi yaşayabiliyoruz. Fakat Avrupa’da İslam ülkesi olmadığı için orada İslam’ı yaşamamız çok zor. Hatta duyduğuma göre orada insan beş vakit namazını da kılamıyor, çocuklarıyla ilgilenemiyormuş. Ama biz Türkiye’de hem dinimizi yaşayabiliyor hem de çocuklarımızla ilgilenebiliyoruz, bunun yanında çalışıyoruz. Buna Türkiye’de halkta, devlette engel olmuyor fakat Avrupa’da hep engel çıkartıyorlar bize.

Burada mahallenizde komşuluk ilişkileriniz nasıl?

İnsan edepli olursa herkes ona iyi davranıyor. Komşularımızı çok seviyoruz onlar da bizi seviyor. Biz onlara gidiyoruz onlar da bize geliyorlar. Gerçekten ilişkilerimiz çok iyi.

Suriyeli biri olarak Hüdâyi Vakfı’ndan Suriyeliler için yardım taşıyorsunuz. Suriyeli olarak neler hissediyorsunuz?

Benim için bu büyük bir fırsat, muhtaçlara yardım götürmeye vesile olduğum için mutluyum. Vakfa çok teşekkür ediyoruz çünkü gerçekten çok muhtaç aileler var. Bu vesileyle Suriyeli kardeşlerimize yardım götürüyoruz elhamdülillah.

Suriye’de savaştan kaçıp geldiniz. Türkiye’de size yapılan erzak yardımlarının yanı sıra psikolojik desteğe de ihtiyacınız oluyor mu? Bu anlamda neler yapılmasını istersiniz?

Bu durumu biz kendimiz seçmedik. Suriye’de yaşananlar gerçekten bir fitnedir. Allah, Türkiye’yi böyle bir belaya düşürmesin!..

Suriyeliler olarak evet, bizler zor durumdayız bugün. Ancak insan hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanıyorsa; yaşadıklarımızla ilgili yapılacak bir şey kalmamışsa, Allah’a tevekkül etmekten, teslim olmaktan ve sabretmekten başka çaremiz kalmıyor.

Yaşadıklarımızın psikolojik tarafına geçmeden önce şunu size söylemeliyim, maddi destek olmadan manevi yardım olamaz! Çünkü Suriye’de savaştan kaçarak buraya gelen bir ailenin evi olmazsa, evde eşyaları bulunmazsa, yiyeceği bir şey yoksa gerçekten ona psikolojik destek vermeniz çok zor. Önce maddi sonra manevi destek olabilirsiniz.

Suriyeliler’in neler yaşadıklarını bilmeyen insanlarla karşılaşabiliyoruz. Bu insanlar Suriyeliler’in çalışıp geçinebildiklerini düşünüyorlar. İşin doğrusu öyle mi?

Durum dışarıdan görüldüğü gibi değil. Mesela, Türkiye’ye Suriye’den gelen yaşlı insanlar çalışamıyor. Bunlar mecburen evde kalıyor ve iş bulabilirse geçici işlerde çalışabiliyorlar. Bu yüzden bazı evlerde bir adam çalışıp bütün ev halkına bakarken, bazı evlerde 4-5 erkek çalışarak evini geçindirebiliyor. Bu yüzden dengesiz gelirlere sahip Suriyeliler bulunuyor. Kiminin geliri bin lira kiminin dört bin lira. Bu iki ailenin yaşadıkları şey aynı olamaz! İşte burada vakıflar, dernekler veya devletin yardımları geliri az olan ya da hiç olmayan yardıma muhtaç yaralı ailelere merhem oluyor.