Kusurları Nefsinden Muvaffakıyeti Allah’tan Bil

Hizmet

Allah için yapılan hizmetlere nefsâniyetin karıştırılmaması son derece mühimdir. Hizmet ehlinin en çok dikkat edeceği husus, muvaffakıyeti kendinden değil, Rabbinden bilmektir. Kendine izâfe etmek, şımarmayı ve kibirlenmeyi meydana getirir ki, bu mânevî bir felâkettir.

Âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“…Şımarma! Çünkü Allah (böbürlenip) şımaranları sevmez.” (el-Kasas, 76)

Cenâb-ı Hak mü’minlerin, Bedir Gazvesi’ndeki muzafferiyetinden bahsederken:

(Ey Habîbîm!) Savaşta onları siz öldürmediniz, fakat onları Allah öldürdü. Attığın zaman da Sen atmadın, lâkin Allah attı…” (el-Enfâl, 17) buyurmak sûretiyle, gerçek fâilin hakîkatte kendisi olduğunu bildirmiştir.

Yaptığımız hizmetlerde işin içi­ne nef­si­mi­zi ka­rış­tır­maz da sırf Al­lâh’ın rı­zâ­sı­nı gö­ze­tir­sek, o za­man Ce­nâb-ı Hakk’ın lûtfu te­cel­lî eder ve gerçek mu­vaf­fa­kı­yet hâ­sıl olu­r. Hat­tâ bi­zim imkân, kâ­bi­li­yet ve ma­hâ­re­ti­miz za­yıf ve noksan olsa bi­le...

SİHİRBAZI ACİZ BIRAKAN İLAHİ YARDIM

Ni­te­kim Kur’ân-ı Kerîm’de ifâde edildiği üzere Mû­sâ -aleyhisselâm-, si­hir­baz­lar­la gi­riş­ti­ği mü­câ­de­le­de ken­di kâ­bi­li­ye­ti ba­kı­mın­dan âciz ve za­yıf gö­rün­dü­ğü için bir an kor­ku­ya ka­pıl­mış­tı. Fa­kat Ce­nâb-ı Hakk’a sı­ğı­nıp O’nun em­ri­ne gö­re ha­re­ket et­me­si ne­ti­ce­sin­de ilâ­hî mû­ci­ze gerçekleşti. Yani ilâhî kud­ret im­dâ­da ye­tiş­ti ve si­hir­baz­la­rı âciz bı­rak­tı.

Do­la­yı­sıy­la Hak yo­lun­da bi­ze dü­şen, eli­miz­den gelen gay­reti gösterdik­ten son­ra Al­lâh’a te­vek­kül et­mek ve ne­ti­ce­nin an­cak O’nun yü­ce mu­râ­dına ve lûtfun­a göre ger­çek­le­şe­ce­ği­ni bil­mek­tir. Ec­dâ­dı­mız bu ha­kî­ka­ti:

“Tev­fîk Allah’tan­dır...” di­ye­rek vecîzeleştirmişlerdir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hizmet, Erkam Yayınları