Kuş Türünden Hayvanlar Kurban Olarak Kesilebilir mi?

İSLAM

Kurban edilebilecek hayvan türleri, ayet ve hadislerde açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla hangi hayvanın kurban edileceği ve hangilerinin de kurban edilemeyeceği ile ilgili bilgilerimizin temel dayanağı ve hareket noktası bu ayet ve hadislerdir.

Devekuşu, hindi gibi hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kurban olarak kesilebilecek hayvanlar Kur’an’da “behîme” kavramıyla ifade edilir. Konuyla ilgili ayet-i kerime şu şekildedir:

….. Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği behimetü’l enam (denilen hayvanları) belirli günlerde kurban ederken Allah’ın adını ansınlar. Bu hayvanların etinden hem kendiniz yiyiniz, hem de sıkıntı içinde bulunan yoksullara yediriniz” (Hac, 22/28).

Ayette “behime” olarak adlandırılan hayvanlar, yine Kur’an’da, erkekli dişili dört çift olarak ifade edilmiştir (Zümer, 39/6);koyun-koç, keçi-teke, inek-tosun, erkek-dişi deve.

Bu hayvanların ortak özellikleri, “evcil ve çift tırnaklı” olmalarıdır. Bu iki özelliği taşımayan hayvanlar kurban edilemezler. Yaban sığırı, geyik, bizon gibi hayvanlar çift tırnaklı olmalarına rağmen yabanî olduğu için kurban edilemezler. Tavuk, horoz, hindi, kaz, at, deve kuşu gibi hayvanlar ise evcil olmalarına rağmen çift tırnaklı olmadığı için, kurban ibadetini yerine getirmek üzere, kesilemezler.

Manda, hem çift tırnaklı ve hem de evcil olduğu için kurbanlık hayvanlar arasında sayılır.

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul