Kurtuba Camii'ni Kurtuba Katedrali Yapmak İstiyorlar

GÜNDEM

Endülüs'ün en önemli eserlerinden Kurtuba Camii'nin ismi değiştirilmek ve yapıdaki İslami doku yok edilmek isteniyor.

KAMPANYAYA 400 BİNE YAKIN KİŞİ DESTEK VERDİ

İspanya'nın Kurtuba şehrinde Endülüs Emevi eseri olan ve günümüzde müze ve katedral olarak kullanılan Kurtuba Camii ile ilgili tartışmalar bitmiyor. Caminin tarihi dokusuna verilen zararların önlenmesi ve cami isminin değişmemesi için kampanya başlatıldı. İnternet üzerinden yürütülen kampanyaya 400 bine yakın kişi destek verdi.

ADININ ‘KURTUBA KATEDRALİ’ OLMASI İSTENİYOR

Günümüzde adı, “Kurtuba Camii ve Katedrali” olarak ifade edilen eserin ismindeki cami ibaresi çıkarılmak isteniyor. Ayrıca eserin mimari dokusundaki İslami izlerin de yok olması için çalışmalar yapıldığı öne sürülüyor.

Avrupa'da bulunan en ünlü İslami eser olan Kurtuba Camii, Güney Endülüs bölgesinde şehrin merkezinde bulunuyor. UNESCO dünya mirası listesinde gösterilen Hıristiyanlıktan da eklemeler bulunan yapı İslam mimarlığının en önemli eserleri arasında görülüyor.

Hepimiz için Miras kampanyasının sözcüsü Miguel Santiago, “Cami-Katedral şehrin kültürel kalbi ve turistik merkezidir” diyerek isim değişikliğine karşı çıkıyor. Santiago, değişikliğin turizm çıkarlarına aykırı olduğu gibi tarihi, sanatsal ve sembolik özüne de aykırı olduğunu belirtiyor.

PSİKOPOSLUK KURTUBA’NIN MÂLİKİ DEĞİLDİR

Miguel Santiago Kurtuba Psikoposluğu'nun tarihi yapının kullanıcı ve koruyucusu olabileceğini ama sahibi olamayacağını ifade ederek kendilerini malik görmeye başladıklarını ve binanın tarihini değiştirmeye hatta ismini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.

Kurtuba Müslümanlar Birliği Başkanı Kamil Mecelef “Caminin adının silinmesi, binanın tarihi dokusunun bozulması bizi yaralar” diyerek rahatsızlığını dile getirdi ve “İnsanlar Kurtuba'ya camiyi görmeye geliyorlar, katedrali değil” diye ekledi.

Bu arada Kurtuba Müslüman Cemaati de binanın içinde namaz kılacakları bir yer ayrılmasını istiyor. Nüfusu 300 bini aşan şehirde 3 bine yakın Müslüman var.

Madrid Complutense Üniversitesi'den tarihi miraslar uzmanı Maria Angeles Querol “katedral olarak Endülüs'teki diğer katedraller gibi ancak cami olarak eşsiz" diyerek tarihi yapının önemini vurguladı.

Change.org sitesi üzerinden İspanya yetkililerine ve UNESCO'ya çağrıda bulunulan imza kampanyasını bu zamana kadar 387 bin kişi imzaladı.

Kaynak: Dünya Bülteni