Kurbanlığın Kurban Edilmesine Engel Olan Kusurlar

İSLAM

Kurbanlık hayvanın kurban edilmesine engel olan kusurlar nelerdir?

Kurban edilecek hayvanlar, kulun Allah’a sunduğu hediyelerdir. Sunulan hediyelerin her hangi bir kusur ve eksiklik taşımaması, hediyeyi Allah katında geçerli ve değerli kılar. Bu bağlamda, kesilecek kurbanın hastalık ve kusurlardan uzak olması gerekir. Dolayısıyla özürlü, hasta ve sakat hayvanlar kurban edilemezler. Kurban edilmeye engel olan bu kusur ve sakatlıklar Peygamberimiz [aleyhissalatü vesselam] tarafından şu şekilde beyan edilmiştir:

Dört kusur(dan birisi) bulunan hayvanın kurban edilmesi caiz değildir. Açıkça belli olan körlük, açıkça belli olan hastalık, belli olan topallık, iliği kurumuş derecede zayıflık” (Ebû Dâvûd, Edâhî, 6).

İslam âlimleri, hadiste geçen bu ifadeleri esas alarak, bir hayvanı kurban etmeye engel olan kusurları şu şekilde tespit etmişlerdir.

• Bir veya iki gözü kör olmak,

• Dişlerinin çoğu düşmüş olmak,

• Kesileceği yere gidemeyecek kadar topal olmak,

• Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün olmak,

• Doğuştan kulakları bulunmamak ya da kulaklarının yarısından çoğu kesilmiş veya kopmuş olmak,

• Kuyruğunun yarısından çoğu kopmuş yahut kesilmiş olmak,

• Memelerinin başları kesik/kopmuş olmak,

Bir hayvanda bu kusurlardan birisinin bulunması, onun kurban edilmesine engel olur.

Kurbanlık hayvan satın alındıktan sonra, hayvanda bu kusurlardan birisinin meydana gelmesi durumunda, şayet kurbanı satın alan kişinin maddi durumu yerinde ise yeni bir kurbanlık hayvan satın alıp kurban etmesi gerekir.

Fakir bir kişinin satın aldığı kurbanlık hayvanda böyle bir kusur meydana gelirse, bu kişi o hayvanı bu şekliyle kurban edebilir. Zira fakirin kestiği kurban vacip değil müstehaptır. Müstehap olan ibadetlerde ise kolaylık temel bir kuraldır.

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul