Kurban Ortaklarından Birisi Ölürse Ne Yapılması Gerekir?

İSLAM

Kurban ortaklarından birisinin ölmesi halinde mirasçılar, kurbandaki bu hissenin sevabının ölen vârislerine bağışlanması konusunda anlaşırlarsa, herhangi bir problem olmaz. Çünkü sevabı ölen kişiye bağışlanmak üzere kurban kestirilebilir.

Eğer mirasçılar, söz konusu hisseyi, sevabını vârislerine bağışlamak üzere kestirmek yerine, kendi aralarından birine verirlerse, o zaman, kurban onun adına kesilebilir. Bu durumda da diğer ortakların kurbanına bir zarar gelmez.

Şayet ölen kişinin kurbandaki hissesi, mirasçılardan bir kaçına ortak olarak dağıtılır ve dağıtımdan sonra mirasçılara düşen hisseler 1/7’nin altına inerse, bu durumda o kişilerin ortaklığı, kurban ortaklığı değil et ortaklığına dönüşür. Hanefi mezhebindeki genel görüşe göre bu durumda diğer ortakların kurbanları da geçersiz hale gelir. Bu kurbanın geçerli olabilmesi için, mirasçıların kurbanlıktaki bu hissenin sevabını ölüye bağışlamaya niyet etmeleri gerekir. Bu durumda ortakların kurbanı istihsânen caiz olur. (Serahsî, Mebsut, c. XII, s. 12; Zeylâî, Tebyinü’l-Hakâik, c. VI, s. 3-4.)

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul