Kurʼanʼın En Doğru İzah ve Şerhi

PEYGAMBERİMİZ

Kurʼân-ı Kerîmʼin en doğru îzah ve şerhi nasıl yapılabilir? Kurʼânʼın anlaşılmasında Sünnetʼin yeri nedir?

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizʼin hayatı, Kurʼân-ı Kerîmʼin canlı bir tefsiridir.

KURʼANʼIN EN DOĞRU İZAH VE TEFSİRİ

Oʼnun Sünnet-i Seniyyeʼsi, Kurʼân-ı Kerîmʼin en doğru îzah ve şerhidir. Bugün “Kurʼân İslâmʼı” adı altında Sünnetʼi dışlayanlar, âdeta; “Kurʼân-ı Kerîmʼi Allah Rasûlü değil de biz yorumlayalım, dînin muhtevâsını O değil biz belirleyelim!” derdinde olan din tahripçileridir. Bu nevî din âlimi kisveli din tahripçilerine karşı bugün son derece dikkatli olmalı; dînimiz üzerinde oynanmak istenen oyunlara fırsat vermemeliyiz.

KURʼANʼIN FİİLİ TEFSİRİ

Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem’in hayatı, Kur’ânʼın fiilî tefsîri mâhiyetindedir. Kur’ân’ın sır ve hikmetleri, ancak O’nun kalbî dokusundan hisse almakla anlaşılır. O’nun Sünnet’i olmadan, Kitâbullah tefsîr olunamaz…

Kur’ân-ı Kerîm’de pek çok ilâhî emrin hayata nasıl tatbik edileceği bildirilmemiştir. Onları ancak Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in tatbikâtından öğrenmekteyiz.

Meselâ Kur’ân-ı Kerîm’de “ölü eti” yemenin haram olduğu bildirilmiştir. Bu hususta, canlı yakalandıktan sonra kendi kendine ölen balığın müstesnâ olduğunu ve onun yenilebileceğini ise Sünnet’ten öğrenmekteyiz.

Yine Kur’ân’da namaz ibadeti emredilmekte, fakat onun nasıl kılınacağının tafsîlâtı; yani rekât sayıları, içinde okunacak sûre ve duâları, tâdil-i erkânı gibi hususlar, hep Sünnet’ten öğrenilmektedir.

SİZE İKİ ŞEY BIRAKIYORUM

Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Vedâ Hutbesi’nde:

“Size iki emânet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emânetler, Allâh’ın kitabı Kur’ân-ı Kerîm ve O’nun Peygamber’inin Sünnet’idir.” buyuruyor. (Hâkim, I, 171/318; Muvatta, Kader, 3)

Yani “size yalnız Kur’ân-ı Kerîm’i emânet bırakıyorum, o size yeter” buyurmuyor. Zira Kur’ân-ı Kerîm’i, Sünnet-i Seniyye şerh ve îzah ediyor. Dolayısıyla Sünnet olmadan İslâm yaşanamaz.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Müslümanın Gönül Dünyası, Erkam Yayınları