Kur’ân Ehli Nasıl Olunur?

KUR’ÂNIMIZ

Kur’ân neden yalnızca gözle değil, kalple okunur? Her âyet müminin ruhunu nasıl diriltir, hayatını nasıl şekillendirir?

Kur’ân âyetleri; tarihî karanlıklara ışık tutan, çözülmez muammâları açan, dünya ve âhiret hayatı-nın huzur ve saâdet baharını yaşatan mûcizeler ülke-sidir.

Kur’ân, asıl kalple okunur. Gözün vazifesi, kalbe bir nevî gözlük olabilmektir. Avâm-havâs bü-tün mü’minler aynı rahle önünde diz çöküp Kur’ân okurlar, fakat herkes kendi kalbî durumuna göre on-dan bir netice alır.

KUR’ÂN EHLİ OLMAK

Kur’ân âyetleri, 23 senelik nebevî hayâtı ilmek ilmek dokuyan ilâhî mesajlar sûretinde peyderpey nâzil olmuştur. Her nâzil olduğunda da Al-lah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’i ve O’nun can yoldaşları olan ashâb-ı güzîni, bâzen târifsiz bir sürûra, bâzen dehşete ve her hâlükârda takvâya sevk etmiştir. Allah Teâlâ’dan gelen bu mesaj-larla, mü’minlerin mâneviyatları takviye olmuş, azimleri artmış, gönülle-rindeki îman muhabbeti ve heyecanı zirveleşmiştir.

Sahâbe efendilerimiz için vahyin nüzûlü, gökten inen ve tadına do-yum olmayan, ilâhî bir ziyâfet sofrasıydı. Ne zaman bir âyet nâzil olduğu-nu duysalar, hemen o ilâhî ziyâfete iştiyakla koşar, büyük bir heyecan içinde; “Acaba Cenâb-ı Hakk’ın rızâsı nerededir?” suâlinin cevabını, yeni gelen tâlimatlardan öğrenmeye çalışırlardı.

Müfessir Abdülhamid Keşk der ki:

“Bir sahâbî, (akşam) evine geldiğinde hanımı ona ilk önce şu iki suâli sorardı:

«–Bugün Kur’ân’dan kaç âyet nâzil oldu?»

«–Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in hadislerinden neler ezberledin?..»” (Fî Rihâbi’t-Tefsîr, I, 26)

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlâkından 2, Erkam Yayınları