Kıran Haccı Nedir?

İSLAM

Kıran haccı, hem umreye hem hacca niyet edilerek bir hac mevsiminde bir ihramla yapılan hacdır. Temettu haccı gibi Kıran haccını da sadece âfâkiler yapabilir. Harem bölgesi sakinleri kıran haccı yapamazlar. 

Kıran haccının yapılışı...

a) “Haca hazırlık” aşamasından sonra umre ve hac yapmaya,

“Allah’ım! Umre ve hac yapmak istiyorum. İkisini bana kolaylaştır ve kabul buyur” diyerek niyet eder ve telbiye getirir.

b) Bu aşamadan sonra temettu haccında zikrettiğimiz şekilde hareket eder. Kâ’be’ye varınca umre tavafını ve peşinden umre sa’yini yapar. Sa’y bittikten sonra tıraş olup ihramdan çıkmaz. İhram yasaklarına uymaya devam eder.

Umre sa’yi yapınca gerekiyorsa biraz dinlenir, sonra ayrıca “kudûm tavafı ” yapar ve peşinden “tavaf namazı ” kılar. İsterse “hac sa‘yini” bu kudûm tavafının arkasından yapabilir. Kudûm tavafının peşinden sa’y yapacak ise tavafta ıztıbâ ‘ ve ilk üç şavtta remel yapar. İsterse Sa’yi yapmaz daha sonra “ziyaret tavafının” peşinden yapar.

c) Terviye günü temettu haccında olduğu gibi Mina’ya veya doğrudan Arafat ’a çıkar, Arafat vakfesini, sonra Müzdelife vakfesini yapar. Bayramın birinci günü büyük şeytana 7 taş atar, şükür kurbanını keser.

Kurban kestikten sonra saç tıraşı olur veya saçını kısaltır ve ihramdan çıkar. Böylece cinsel ilişki dışındaki diğer bütün ihram yasakları kalkar. Mekke’ye gider ve haccın tavafını yapar. Arafat vakfesinden önce yapmamış ise haccın sa’yini de yapar.

Bayramın ikinci ve üçüncü günleri öğleden sonra cemrelerden her birine yedişer taş atar. Memleketine dönmeden önce “veda tavafı” yapar ve haccını böylece tamamlamış olur.

Temettu haccından farklı olarak Kıran haccında;

- Umre ve hacca birlikte niyet edilir.

- Umrenin tavaf ve Sa’yi yapıldıktan sonra ihramdan çıkılmaz

- Kudûm tavafı , umre tavafı ve sa’yinden sonra yapılır.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları

https://www.islamveihsan.com/haccin-cesitleri-nelerdir.html