Kıbleye Karşı Yatmak ve Ayak Uzatmak Caiz mi?

SORULARLA İSLAM

Yatarken ayakları kıble yönüne uzatmak caiz midir? Kıbleye doğru yatmak veya ayakları uzatmak doğru mudur? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

KIBLE’YE HÜRMET İLE İLGİLİ HADİSLER

Rasûlullah (s.a.s.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Her şeyin şerefli bir tarafı vardır; meclislerin en şerefli yeri ise Kıble istikâmetine bakan kısmıdır.” (Taberâni, Kebîr, X, 320/10781)

Yine Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu:

“Her kim bizim şu kıldığımız namazı kılar, Kıble’mize yönelir, kestiğimizi yerse; Allâh’ın ve Rasûlü’nün ahd ü emânını hak eden Müslüman işte odur. Artık Allâh’a (ve Rasûlü’ne) karşı (öyle olan bir kimsenin) ahd ü emânına hiyânet etmeyiniz.” (Buhârî, Salât, 28)

Abdullâh ibn-i Ömer (r.a.) umûmiyetle yönünü Kıble’ye dönerek otururdu. (Buhârî, el-Edebü’l-müfred, no: 1137)

Hz. Enes’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.s.) Mescid’in Kıble duvarında bir tükürük gördü. Buna pek üzüldüğü yüzünden belli oldu. Hemen kalkıp onu eline aldığı bir çakıl taşıyla kazıdı. Sonra da şunları söyledi:

“İnsan namaza durduğu zaman Rabbine yönelmiş olur. Rabbi ise kendisiyle Kıble arasındadır. O halde hiçbiriniz Kıble’ye karşı tükürmesin. Mecbur kalınca (cami dışında iken) sol tarafına veya ayağının altına tükürsün.” Sonra cübbesinin bir ucunu tuttu, içine tükürüp kumaşı katladı “Veya böyle yapsın” buyurdu. (Buhârî, Salât 34-36, 39, Ezân 94, el-Amel fi’s-salât 12, Edeb 75; Müslim, Mesâcid 50-53, Zühd 74.)

Ebû Eyyûb el-Ensârî (r.a.) naklediyor:

“Rasûlullah buyurdular:

«Biriniz, tuvalete girdiğinde Kıble’ye ne önünü dönsün ne de arkasını! (Medîne’nin) doğusuna veya batısına doğru dönünüz!»” (Buhârî, Vudû, 11)

“Doğuya veya batıya dönünüz!” emri Medîne-i Tâhire için geçerlidir. Yoksa her bölgeye göre Kıble’ye tâzimen hangi tarafa dönmek gerekiyorsa oraya yönelmek gerekir. Bu hassâsiyet, Kıble’ye ve Kâbe’ye hürmet maksadıyla gösterilmektedir.