Kestanenin İçinde Ne Var? Kestane Neye İyi Geliyor?

Afiyet

Kestane, doyurucu özelliğinin yanında, insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok gıda unsuruna da sahiptir. Soğuk kış aylarında iyi bir enerji kaynağı olmakla birlikte, sevilerek yenen lezzetli bir gıdadır. Kullarına eşsiz merhamet gösteren Rabbimizin değişen mevsimlere göre nasıl da ikramlarda bulunduğunu yeniden düşünelim.

Kestanenin gıda değerini biliyor musunuz? Meselâ 100 gr taze kestanenin gıda değerleri şöyledir: Kalori (kcal): 160, Karbonhidrat (gr): 34, Şeker (gr): 9,6, Protein (gr): 3,2, Yağ (gr): 1,8, Potasyum (mg): 500, Magnezyum (mg): 35, Sodyum (mg) : 9.

Yenebilir vasıftaki taze kestane; başta nişasta ve sakkaroz olmakla birlikte, protein, iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, düşük seviyede yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Yüksek miktardaki vitamin sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir tesire sahiptir. Kestane, düşük miktarda yağ ihtiva etmesine karşılık, yağ asitlerinden Linoleik ve Linolenik asitlerini % 30 nisbetinde içermektedir. Bu iki yağ asidi, yetişkinlerde kalp hastalıklarının önlenmesine, çocuklarda da retinanın gelişmesine tesir eder. Kestane, ayrıca bünyesinde omega 3 ve omega 6 yağlarını barındırmaktadır.

EN ÇOK LİF İÇEREN YEMİŞLERDEN BİRİ

Kestane, kandaki alyuvarların imal edilmesi için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir. Kestane, en çok lif içeren yemişlerden biridir.

Muhtevâsındaki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestanenin mineral madde açısından da zengin bir meyve olduğu görülmektedir. Özellikle de potasyum oranı oldukça yüksektir. Yani 100 gr kestane, günlük alınması gereken potasyumun % 15-20’sini karşılamaktadır. Potasyumun, sinir sistemlerinin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, kasların, özellikle kalp kaslarının çalışmasında tesirli olduğu belirtilmelidir.

Kestanede kolesterol bulunmadığından, kalp ve damar hastalıklarına sahip kimselerin de güvenle yiyecekleri bir gıdadır. 3 iri ya da 6 küçük kestane 1 dilim ekmek kadar enerji verir. İçinde bol nişasta bulunduğundan, karbonhidrat içeriğini de göz ardı etmemek gerekir. Bundan dolayı şeker hastalarında, kan şekeri takibinde kontrolü kaybetmemek ve dengeyi sağlayabilmek için günde 5-6 taneden fazla tüketilmemeli, bir ara öğün gibi yenmelidir.

ÇÖLYAK HASTALARININ RAHATLIKLA YİYEBİLECEĞİ BİR GIDA

Kestanede buğday glüteninin bulunmaması, çölyak hastalarının rahatlıkla yiyebileceği bir gıda olmasını sağlamıştır. Uzmanlar, inek sütündeki süt şekerinin (laktoz), çocuklar üzerindeki alerjik tesiri sebebiyle, kestane ununun çorba ve bazı tatlılarda kullanılabileceğini söylemektedirler.

Kestane, ayrıca zihnî yorgunluğa, öğrenme ve hâfıza kuvvetine, hattâ Alzheimer hastalığına da olumlu bir tesire sahiptir.

Yine kestanenin kan dolaşımını düzenlediği, karaciğer yorgunluğunu azalttığı, kansızlığa iyi geldiği ve varis oluşumunu önlediği, araştırmalarda yer alan bilgiler arasındadır. İshalin tedavisinde de oldukça tesirlidir. Alternatif tıpta, kestane yaprakları boğaz ağrısı tedavisinde dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Kabukların kaynatılması ile elde edilen çay da ateş düşürücü ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Nejla Baş, Şebnem Dergisi, 144. Sayı