Keşke Dememek İçin Yapmanız Gerekenler

Hadisleri

Keşke demeden yaşamak mümkün müdür? Peygamber (s.a.v.) Efendimizin, mü’minlere keşke dememeleri için tavsiyeleri.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah’ın kullarıyız ve biz O'na döneceğiz, derler.” (Bakara, 156)

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:

“Kuvvetli mü’min, (Allah katında) zayıf mü’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir. (Bununla beraber) her ikisinde de hayır vardır. Sen, sana yararlı olan şeyi elde etmeye çalış. Allah’dan yardım dile ve asla acz gösterme. Başına bir şey gelirse, 'şöyle yapsaydım, böyle olurdu' diye hayıflanıp durma. “Allah’ın takdiri bu, O, ne dilerse yapar” de. Zira 'eğer şöyle yapsaydım' sözü şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar.” (Müslim, Kader 34. İbni Mâce, Mukaddime 10.)

KEŞKE DEMEK İSTEMEYENLERE TAVSİYELER

Mü’mini güçlü kılacak her işe ve tedbire sarılmak, bu konuda Allah’tan yardım dilemek, yılmamak, acz göstermemek Peygamber Efendimiz’in hadisimizde yer alan tavsiyeleridir. Bu gayretleri etkisizliğe uğratacak, “Keşke şöyle yapsaydım, böyle yapsaydım...” gibi birtakım faydasız ve karamsar hesaplara girmemek, “Allah’ın takdiri böyleymiş” deyip teslimiyet göstermek ve yine mü’min olarak kulluk çizgisinde yapması gerekenlerin peşinde olmak “kuvvetli mü’min”in tavrı olarak öğütlenmektedir. Zira insan “eğer şöyle şöyle yapsaydım” gibi ihtimallere yakasını kaptırırsa, rızâsızlık, kadere karşı çıkma ve Allah’ı inkâr gibi imanla taban tabana zıt bir hale düşebilir. Bu ise sadece şeytanı sevindirir. (Riyâzü’s Sâlihîn, Cilt 1, Erkam Yay.)