Kap veya Şişeye İdrar Yapmanın Hükmü

Fıkıh ve Günlük Hayat

Ayakta küçük abdest bozmak ile ilgili hadis-i şerif. Kişinin, gece vakti bir kaba idrarını yapması ile ilgili hüküm nedir?

Ayakta küçük abdest bozmak ile ilgili hadis-i şerif.

AYAKTA KÜÇÜK ABDEST BOZMAK

Huzeyfe radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir kavmin çöplüğüne gelerek ayakta idrarını yaptı sonra su istedi ve mestlerinin üstüne mesh etti. (Buharî, Kitâb’ul Vudu, b. 66, c. 1, s. 62; Müslim Kitâb’ut Tahâret, b. 22, n. 273, c. 1, s. 228; Tirmizî, Ebvâb’ut Tahâret, b. 9, N, 13, s. 19, c. 1)

Hadisin İzahı

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ufak abdest bozarken daima otururdu. Ayakta abdest bozmazdı. Bu seferde ise çömelecek temiz bir yer bulamamış olmasından veya Ebû Hureyre’den rivâyet edildiğine göre; sırtında bulunan bir ağrıdan dolayı ayak üstü abdest bozmuştur. İmâm-ı Şâfiî: Araplar arasında bel ağrısı bulunanların, ayakta idrar yaparlarsa tedavi olacağı yayılmıştı diyor. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem idrarını devamlı oturarak yaptığı halde ağrı veya başka bir zaruret dolayısı ile nadiren ayakta yaptığı da olmuştur. (Bezl’ül Mechûd c. 1, s. 63)

KİŞİNİN GECE BİR KABA İDRARINI YAPMASI

Hukeyme binti Ümeymete binti Rukayka’nın annesinden rivâyete göre: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sedirinin altında hurma ağacından bir kap vardı. Bazı geceleri ona küçük abdest bozardı. (Neseî, Kitâb’ut Tahâret, b. 6. c. 1)

Hadisin İzahı

İdrarın bir kapta toplanması doğru değildir. Ancak hasta olanların, helâya kadar gitmeye durumu müsait olmayanların bunu yapmalarına cevaz verilebilir. Aksi halde herhangi bir zaruret olmaksızın bunu yapmak anlamsızdır. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bazı geceleri idrarını böyle bir çanakta biriktirmesi Medine’de evlerde, hususî helalar yapılmadan önceki günlere ait olsa gerektir. Veya rahatsız olup dışarıya gitme imkânı bulamadığı geceler böyle yapmış olması muhtemeldir.

Hadis metninde geçen “aydan” hurma ağacı demektir, dalları soyuk uzun hurma ağacına denir. (Bezl’ül Mechûd c. 1 s. 65)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebu Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları