Kadir Gecesi Duası ve İbadetleri

SORULARLA İSLAM

Kadir Gecesi hangi dua ve ibadetler yapılmalı? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, Kadir Gecesi yapılacak dua ve ibadetleri anlatıyor.

KADİR GECESİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Kur’ân okuyunuz! Çünkü o, kıyamet günü kendisiyle hemhâl olan kişilere şefaatçi olarak gelecektir.” (Müslim, Müsâfirîn, 252)

Kadir Gecesi, af ve mağfiret gecesidir.

Kadir Gecesi'ni Kur'an'la, ibadetlerle, salih amellerle, ezkârla, bilhassa tövbe-istiğfarla ihya etmek gerekir.

Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- bu gecenin kıymetini şöyle haber verir:

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı ve diğer borçlar hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Fakat bu affa naileyet Cenab-ı Hakk'ın dilemesine bağlıdır. Yani Rabbimiz dilerse affeder.

Cenab-ı Hak kul hakkını, ilahi affın dışında tutuyor. Bu sebeple üzerimizde borçlar, kul hakkı varsa helalleşeceğiz. En basitinden bir dedikodu kul hakkıdır. Aksi halde kul hakkının temizlenmesi ahirete kalıyor.

Kul, hakkını yediği kişiye sevaplarını verecek, hatta sevapları biterse o kişinin günahlarını da yüklenecek. Velhasıl tövbe ve istiğfarlarda bulunacağız. Hem de üzerimizde hakkı olan insanlarla bir an önce helalleşeceğiz.

KADİR GECESİ DUASI

Hz. Aişe -radıyallahu anhüm- şöyle dedi:

- Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl duâ edeyim? diye sordum. Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-

«Allahümme inneke afüvvün tuhibbül afve fa’fü anni.»

- "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye duâ et" buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

Arif bir zat ne güzel söyler:

"Cebrail -aleyhisselam- Kur'an'ı indirdi, meleklerin en faziletlisi oldu. Kur'an-ı Kerim Hz. Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'e indi, o kendinden önce ve kendinden sonra gelen bütün insanların seyyidi oldu. Kur'an ümmet-i Muhammed'e geldi, bu ümmet ümmetlerin en hayırlısı oldu; bir rahmet ümmeti oldu. Kur'an-ı Kerim Ramazan'da indi, o ay ayların en hayırlısı oldu. Kur'an Kadir Gecesi'nde indi, o gecelerin en hayırlısı ve faziletlisi oldu. İçinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı oldu. Eğer Kur'an senin kalbine ve hayatına inerse, insanların en hayırlısı olursun."

Talimat budur.

Demek ki Kur'an'la yaşamak ve Kur'an'la yaşatmanın gayretinde olabilmek gerekiyor. Demek ki bizler Kur'an'ı Kerim'i ne kadar hayatımıza hakim kılabilirsek, Kadir Gecesi'nin hakikatini o kadar idrak etmiş oluruz. Cenab-ı Hakk'ın en büyük cömertliğini idrak etmiş oluruz.

Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e olan muhabbeti idrak etmiş oluruz.

Ümmetin her ferdi Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e minnettar olacak. Onun sayesinde müminler bu geceden 80 küsur senenin ecrini almış olacak. Bu ne ihtişamlı bir ikram.