'iyi Müslüman' Nasıl Olunur?

GÜNDEM

Günümüzde değer hükümleri hızla değişmekte bundan dilimizdeki kavramlar da nasibini almaktadır. Dilimizde ve kültürümüzde var olan "İyi insan" "İyi Müslüman" kavramı giderek önemini kaybediyor. Prof. Dr. İsmail L. Çakan’ın yeni baskısı yapılan "İyi Müslüman" kitabında, yüce dinimizin tanımladığı insan kavramı ve nitelikleri hadisler ışığında açıklanıyor.

“İyi bir Müslüman nasıl olmalıdır?” sorusu, ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Adem (a.s.) ile başlayıp kıyamete kadar her Müslümanın, en başta kendisine, sorması gereken hayati bir konu. Bu konuyla ilgili doğrudan ve dolaylı yüzlerce ayet ve hadis-i şerif olduğunu biliyoruz.

“İYİ MÜSLÜMAN” OLMANIN NİTELİKLERİ

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) “İyi Müslüman” olmanın niteliklerini belirleyen ve ölçüler koyan hadisleri mutlaka her zaman için çok önemli olmuştur. Ancak ‘iyi Müslüman’ın olmazsa olmaz bu hayati özelliklerinin, farklı sebeplerle aşındığı günümüzde, acil olarak yeniden gündemimize almamız gerekiyor.

Bu mânâda Prof. Dr. İsmail L. Çakan, ‘İyi Müslümanın’ özelliklerinin tarif edildiği 33 Hadis-i Şerifi açıklamalarıyla birlikte ‘İyi Müslüman’ kitabında bir araya getirmiş. Aslında bu eser, daha önce 12 ve 16 hadisin yorumunu içeren çalışmanın, 33 hadis ve açıklamalarıyla genişletilerek ‘iyi Müslüman’ ve ‘iyi insan’ olmanın yollarını dini ölçüler çerçevesinde yeniden hatırlatıyor.

İYİ MÜSLÜMANIN SON ARZUSU

Kitap 33 yazıdan oluşuyor. İlk yazı Müslüman ‘iyi niyetlidir’ başlığıyla, yola gönül evimizi temizleyerek başlamamızı, olmazsa olmaz ilk adım olarak önümüze koyuyor. Ardından gelen yazılarda; teslimiyet, sünnete bağlılık, İslam’ı ciddiye almak, İslam’ı güzel yaşamak, dürüstlük, güzel ahlak, gerçeği gizlemez, hatada ısrar etmez, kardeşlikgibi Müslümanın hayat yolculuğundaki temel özelliklerini yeniden hatırlatıyor. Son yazı da ise ‘son arzusu Müslüman olarak ölmektir’ diyerek, iyi Müslümanın vazgeçilmez nihai gayesinin ne olması gerektiğini unutmamamızı tavsiye ediyor.

‘Ebedi kurtuluş reçetesi’ diyebileceğimiz sünnet çerçevesinde, hayatımıza yeniden çeki- düzen vermek için dînî ölçüleri hatırlatan eser, sade dili ve akıcı üslubuyla mutlaka okunacak kitaplar listemize girmeli.

Kitabı isteme adresi: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Serhat Mah. 1256 sok. No: 11 Yenimahalle – Ankara. Tel: 0312 534 91 31