İstanbul’un Merkezi

VİDEOLAR

Araştırmacı-Yazar Fahri Sarrafoğlu, Mimar Sinan tarafından yapılan hesaplamalarla bulunan İstanbul’un orta yerini anlatıyor.

İSTANBUL’UN MERKEZİ NERESİDİR?

Yaklaşık 470 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle ve Mimar Sinan tarafından yapılan hesaplamalarla, İstanbul’un tam ortası bulunmuş ve oraya bir mermer sütun dikilmişti. İlgisizlik nedeniyle unutulmaya yüz tutan mermer sütun, yakın zamana kadar kendi etrafında dönebilirken, çevre düzenlemeleri sebebiyle bu özelliğini yitirdi. Peki, burası nerede ve hikayesi nedir? İşte detaylar:

SUR İÇİNİN TAM ORTASI

Bizans döneminde “Mese Caddesi- Mese Yolu, Osmanlı döneminde ise Divanyolu olarak adlandırılan eski istanbul’un bel kemiği olan yol vardı. Mese, Milyon taşı ile başlar, Aya Sofya’ya yanaşır, batı yönüne doğru dümdüz devam eder. Çok önemli bir yoldur. Bugün bile hala ayakta duran “Milenyum ya da Milyon Taşı” buranın dünyanın da merkezi olduğunu bizlere hatırlatır. Daha doğrusu sıfır merkezi burasıdır. İstanbul’dan Roma’ya giden yolun ilk başlangıç noktasıdır. Peki, İstanbul’un yanı Suriçi İstanbul’un orta noktası neresidir derseniz. İşte bu sorunun cevabı için yıllardır gelen rivayetlere göre bugünkü Şehzadebaşı Camisi’nin köşesi olarak gösterilmektedir.

MİMAR SİNAN VE İSTANBUL’UN ORTASI

Sözlü rivayetler ki bazı kaynak kitaplarda bunu doğrulamaktadır. Mimar Sinan Şehzadebaşı Camisi’ni öyle bir yere yapmak ister ki aynı zamanda İstanbul’un tam merkezinde yani ortasında olsun. İşte suriçinden ölçüm yaparak İstanbul’un tam ortasının burası olduğunu tespit eder ve buraya bu mavi granit taşı kor. O’na göre burası İstanbul’un ortasıdır. Yine gelen rivayetlere göre ki Evliya Çelebi bunu uzun uzun ve birazda abartarak anlatır. Mimar Sinan aslında nasıl ki Bizans döneminde Mese Caddesi varsa yani bugünkü Divanyolu Caddesi, burayı da Topkapı’dan başlayarak Edirnekapı’ya kadar giden geniş bir yol olarak düzenlemek ister. Fakat düzenleme esnasında Fatih Camisi’nin de bir kısmı yola gideceği için bu projeden vazgeçer.

TAŞIN BOYU NİYE KISALDI?

Aslında bu mavi granit taşın boyu, daha da uzun olmasına ve eskiden dönmesine rağmen bugün yol seviyesinin yükselmesinden dolayı taşın boyu kısalmış gibi durmaktadır. Yoksa asıl taş bir veya iki metre daha uzun olduğu tahmin edilmektedir. Şehzadebaşı Camisi’nin tam köşesi yıllardır ben İstanbul’un ortasıyım beni de ziyaret edin diye İstanbulseverleri beklemektedir.