İslamcı Düşüncenin Arşivi Yayınlandı

KİTAPLIK

İLEM tarafından hazırlanan İslamcı dergiler projesi kapsamında çok sayıda mecmua dijital ortama aktarıldı. 

İlmi Etüdler Derneği'nin (İLEM) 2014 yılında başlattığı "İslamcı Dergiler Projesi"nin, 1960-1980 dönemini içeren birinci aşaması tamamlandı.   Proje için hazırlanan web sayfası ve ilk aşama verilerini içeren kitap, İLEM'in Üsküdar'daki merkezinde tanıtıldı.

Etkinlikte konuşan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, İslamcılığın tarihini erişilebilir hale getirdiklerini belirterek, "İslamcılık düşüncesi üzerine çokça tartışılan ve yazılan bir konu. Türkiye'de pek çok ideoloji gibi İslamcılık da dergiler üzerine gelişmiş, ilk teorilerini dergiler üzerinden getirmiş bir akım. Dolayısıyla dergiciliğin İslamcılıkta yeri büyük fakat dergileri bulmak büyük bir dert. 5 yıllık süreci tamamladığımızda, Türkiye'de İslamcı düşüncenin gelişimini, üretimini görünür hale getirmiş olacağız. Araştırmacıların da kaynaklara birinci elden ulaşmasını sağlayacağız" dedi.

Toplantının ardından düzenlenen panelde konuşan yazar Vahdettin Işık, Türkiye dışındaki İslamcı dergilerin de arşivlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bu ülkede olup biten her ne varsa onları devşirmemiz lazım. Türkiye'deki İslamcı âdet dışındaki müktesebatla da ilgilenmemiz lazım. Temsil kabiliyeti en yüksek alanlardan biri dergilerdir. Dergiler, iki-üç kişinin bir araya gelmesinin suç sayıldığı zamanlarda, Anadolu'nun en ücra köşesindeki adamla, en merkezdeki adamın arasındaki en mühim irtibat kanallarındandı" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE İSLAMCILIK

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara da projenin çok büyük bir başarı olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Türkiye'nin İslamcılık açısından şartları değişkenlik gösteriyor. Türkiye sömürgeciliği deneyim etmedi. Aynı zamanda bu topraklar, sünni hilafetin sonlandığı topraklardır. Bazı kanunlarla, din toplumdan dışlanmak istenmiştir. Din, 1920'li senelerde büyük bir kuvvet olarak devletin yedeğine alınmak ve kullanışlı hale getirilmek istenmiştir. Bu vaziyet da bazı İslamcıların vatan dışına çıkmasına, bazılarının evlerine kapanmasına, çok azının cemaatleşmesine, bir kısmının da sisteme entegre olmasına neden olmuştur."

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Mahmut Hakkı Akın ise İslamcı dergilerin ırkçı milliyetçiliğin önüne geçtiğini aktararak, "Necip Fazıl Kısakürek, davasını daima İslam davası olarak adlandırmış fakat muhafazakarlık, milliyetçilik ve islamcılığın dahil içe geçtiği bir isimdir. Büyük Doğu dergisi de fikri çeşitlenme konusunda bir örnektir. 1960-80 arası dergilerin senelere göre artması, adam sayısı ve nicelik anlamında katkının da arttığını gösteriyor" diye konuştu.

İslamcılık araştırmalarına yeni açılımlar getirme hedefiyle yolan çıkan proje kapsamında, 50 mecmua incelendi ve bunların yaklaşık 3500 sayısı kataloglandı. Projenin ikinci ve üçüncü aşamalarıyla beraber, 1908'den günümüze kadar yayımlanan İslami dergilerin basit erişilebilir bir duruma getirilmesi planlanıyor.

Bu arada proje için hazırlanan www.idp.org.tr web sayfası de erişime açıldı.