İslam İşbirliği Teşkilatı Nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı'na Üye Ülkeler

GÜNDEM

Dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, neden kurulmuştur? İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkeler hangileridir?

İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT, 25 Eylül 1969’da Fas’ın başkenti Rabat’ta İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan uluslararası bir diplomasi örgütüdür.

İslam Konferansı Örgütü, 21 Ağustos 1969 tarihinde İsrail’in işgali altında bulunan Kudüs’teki, Kıble Camisi’nin (Mescid-i Aksa) yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22–25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat’ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansı’nda alınan bir kararla kurulmuştur. Örgütün ismi 2011 Haziran ayında Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.

İSLAM İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ NEDEN KURULDU?

Müslümanlar için mukaddes kabul edilen ve ilk kıble olan Mescid-i Aksa 45 yıl önce 21 Ağustos 1969’da “Mesih’in gelmesini hızlandırmak isteyen” Avustralyalı bir fanatik Michael Dennis Rohan tarafından yakılmıştı.

Mescid-i Aksa’nın yakılması üzerine 25 Eylül 1969 tarihinde kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) amacı, İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, üye devletler arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmektir. Türkiye’nin de kuruluş tarihinden bu yana içerisinde yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 57 üyesi bulunmaktadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) merkezi, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bulunmaktadır.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NA ÜYE ÜLKELER

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen, Suriye.

GÖZLEMCİ ÜLKELER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla), Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Tayland.

Not: Suriye’nin üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi’nde askıya alınmıştır.