Işık Enerjisi İle Hareket Gerçek Oluyor

İLİM

Japonyalı bir grup araştırmacı grafit denilen maddenin manyetik hassasiyetinden ilham alarak bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar pirolitik grafitten oluşan 1 cm çapındaki ince diski laser ışınlarıyla hareket ettirmeyi başardılar.

Enerji nedir? Enerji iş yapabilme kabiliyetidir. Yazının bu kısmını okuduktan sonra fizik dersine girdiğinizi hissedebilirsiniz ama enerjinin ve enerji korunumunun kavranması bu kavramların günlük hayattaki tezahürlerinin idrak edilmesi bizi tüm fennî düşünce veya araştırmalarda bir adım öne çıkaracaktır.

Günlük hayatta en çok gözlemdiğimiz enerji değişimi harekettir. Hareket enerjisi hep başka mekanizmalara aktarılarak türlü türlü enerji dönüşümlerine muvaffak olur. Örnek verecek olursak, hidroelektrik santrallerindeki tribünler vasıtasıyla suyun haraket enerjisinden elektrik üretilir. Şüphesiz insan elindenki en bol şeyden enerji üretmek ister. Nedir o? Güneş...

Japonyalı bir grup araştırmacı grafit denilen maddenin manyetik hassasiyetinden ilham alarak bir deney gerçekleştirdi. Grafit uzun karbon zincirinden oluşur. Kurşun kalem ucu düşük kalitedeki grafite örnek verilebilir. Araştırmacılar pirolitik grafitten oluşan 1 cm çapındaki ince diski lazer ışınlarıyla hareket ettirmeyi başardılar.

GRAFİT, IŞIK PARÇACIKLARIYLA KOLAYCA TEPKİMEYE GİRİYOR

Grafit mükemmel bir fototermal kapasiteye sahiptir. Yani foton denilen çok küçük ama yüksek enerjili ışık parçacıklarından kolay etkilenirler. Bu sayede disk ışık ile hareket ettirilebiliyor.

Bu araştırma bilim adamlarının tabiriyle her ne kadar “Air Hockey” (Hava Hokeyi) olarak nitelendirilse de Güneş enerjisinden başka tür enerji eldesi için büyük öneme sahip. Zira araştırmacılar bu diskin Güneş ışınlardan da etkilenebileceğini gösterdiler. Diski manyetik bir alan üzerine koyup lazerle ışın gönderdiğinizde disk bu etkiyle dönmeye başlıyor. İşte bu hareketten ilham alarak yapılacak olan düzenekler Güneş panellerini çöp kutusuna attırabilir (!)

Grafitin özellikleri biliniyor. Çeşitli faktörlere tepkisi biliniyor. O zaman bu araştırma çevremizdeki bir olayı fark etmekten başka bir şey değilmiş gibi gözüküyor. Çoğu araştırma ve buluş aslında ``fark etmekten`` öteye geçmiyor. Şüphesiz “her şey bir düzene göre eksiksiz yaratılmıştır.

KAYNAK: GENÇ Dergi, Phillip Broadwith, Laser guided maglev graphite air hockey , 04.01.2013, ChemistryWorld