İnsanlık Neye Muhtaç?

GÜNDEM

Kimileri saâdeti parayla, tüketmekle, dilediğince harcamakla elde edilir sanıyor lakin harcamak için kazanmak lâzım. Acımasızca kazanma isteğinin sonucu ise ortaya kazanmak ve harcamak fâsit dâiresi içinde paranın kölesi hâline gelmiş bir insan ortaya çıkıyor. Böyle bir insanın mutlu olması mümkün mü? Yüzakı Dergisi Ocak [2015] sayısında bu konuya geniş bir yer ayırıyor.

Mutluluk sarhoşu olmak isteyen insanın içine düştüğü hezeyanlara kulak kabartan Yüzakı Dergisi, "İnsanlığın ihtiyacı, ne kalkınma, ne para, ne konfor, ne israf, ne eğlence... İnsanlığın ihtiyacı, ahlâk ve ihtişamlı bir kültür ve medeniyetin yetiştirdiği şahsiyetlere pervâne olmak." ifadelerine yer veriyor ve gidilmesi gereken yolu işaret ediyor.

Genel Yayın Yönetmeni M. Ali Eşmeli, yaşadığımız kültür buhranına çare olarak, torunların dedelerle, ecdadın eserleriyle buluşturulmasını gösteriyor: “Bugün; asırları yenmiş çeşme kitâbelerimizi, yüzyıllardır bu memleketin bize aitliğinin mührü hükmündeki mezar taşlarımızdaki hikmetli yazılarıomızı, minare minare hürriyetimizin ve îmânımızın haykırıldığı mâbedlerimizdeki şaheser tabloları kaç kişi tam olarak okuyabiliyor? Hiç olmazsa ilim ve irfan ile meşgul olan herkes okuyabilmeli değil mi?” ifadelerine yer veriyor bu ayki yazısında.

Osman Nûri Topbaş Hocaefendi; dosya mevzuunu, «İnsanlık O Muhteşem Ahlâk ve O Muhteşem Medeniyete Muhtaç» başlıklı makalesinde, misallerin şahitliğinde meseleyi kaleme alıyor.

Hazret-i Mevlânâ köşesinde ise, ince bir mevzu, hususî mesajlar yer alıyor: Kader ve Teslîmiyet...

Yazarlar, ahlâk ve kültür mevzuunu, tasarruf ve israf, yani iktisat penceresine ağırlık vererek ele alıyorlar. Gündemdeki Osmanlıca ve lisan meselesinde kültür ve medeniyetimize sahip çıkma vurgusunun yapıldığı dikkat çekiyor. İsraf ekonomisinin, aile ve fert üzerindeki zararları, infak ve îsâr kültürünün asıl huzur olduğu ortaya konulurken, tüketilmeden tüketmenin yolu, dünyaya köle olmadan onu hizmetkâr etmenin yordamı da ince bir şekilde işleniyor.

Hayat ve evlâtları yetiştirme tarzlarındaki değişme ve bozulmaların neticesi olan boşanma sebeplerine temas ediliyor..

Dursun Fakih, Beşiktaşlı Yahya Efendi ve Kâzım Karabekir derginin sîmâları arasında yer alıyor.

Ocak ayının şairleri ise, muhteşem ahlâkın methiyesini, israf ve cimrilik rezâletinin hicviyesini yazıyorlar. "Rahmet’i âlemlere ulaştırmak için mürekkebin son damlasına kadar hizmet de kalemin şerefi..." ifadeleri ise son noktayı koyar nitelikte.

Ayrıntılı Bilgi:  www.yuzaki.com.tr