İlk Türkçe Hilye-i Şerif Yazıldı

Şahsiyeti

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde, Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) fiziksel özelliklerinin anlatıldığı hilye-i şerifin Türkçesi yazıldı. Peygamber Efendimiz'i anlatan ilk Türkçe hilye-i şerif olma özelliğini taşıyan eser, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin yardımıyla hazırlandı.

Türk ve İslam kültürünün geleneksel sanatlarını yaşatmak amacıyla faaliyet gösteren Adana Olgunlaşma Enstitüsünde eğitim gören kursiyerler tarafından, Hazreti Muhammed yaşamını yitirmeden önce Hazreti Ali tarafından kaleme alınan, son peygamberin fiziksel özelliklerinin bulunduğu ve ona dair övgü sözlerinin yer aldığı hilye-i şerifin Türkçesi yazıldı.

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Arapçadan Türkçeye çevrilen metin, enstitüdeki kursiyerler tarafından hat, tezhip, kaat'ı ve ebru tekniğiyle yeniden işlendi.

İlk çalışma sonucunda 3 tane hazırlanan Türkçe hilye-i şerifler, enstitünün müzesinde sergilenmeye başlandı. Enstitü Müdürü Meral Altınkaya, güzel bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Hilye-i şerif hakkında bilgi veren Altınkaya, "Hazreti Ali, Peygamber efendimizin fiziksel özelliklerini kelimelere dökerek anlatmıştır. Yakınları, Hazreti Muhammed'i anlatan bu belgeleri üzerilerinde taşımışlardır ve onu göremeyenlerin bu belgelerle onu görmüş gibi olmalarını sağlamışlardır." diye konuştu.

İLK TÜRKÇE HİLYE-İ ŞERİF

Osmanlı döneminde bu belgelerin duvar süsü olarak hazırlandığı bilgisini veren Altınkaya, şunları kaydetti:

"Hilye-i şerif besmeleyle başlar, 4 halifenin ismi kenarlarda, orta kısımda da Hazreti Muhammed'i anlatan övgü sözleri yer alır. Herkes Arapça bilmiyor, Türkçe de anlaşılabilsin diye Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin yardımıyla Türkçeye çevrildi ve biz de kurumumuzda ilk Türkçe hilye-i şerifi yazdık.

Şu anda 3 tane hat ve tezhip sanatıyla yapılmış olan Türkçe hilye-i şerifimiz var. Tamamen el işçiliğiyle, hat ve tezhip ustalarımız tarafından yapılmıştır. Onun dışında 50 kadar hilye-i şerifimiz var, değişik tekniklerle yapılan. Kaat'ı, ebru, kuyumculuk atölyesinde yapılan değişik hilye-i şeriflerimiz enstitümüzde mevcut."

Kaynak: AA

HİLYE-İ ŞERİF NEDİR? HİLYE-İ ŞERİFİN FAZİLETLERİ NELERDİR?