İhramlıyken Tıraş Olmanın Cezaları

İSLAM

İhramlı iken tıraş olmanın cezaları nelerdir? İşte cevabı...

İhramlı iken saç, sakal, bıyık, koltuk altı ve kasık tüyleri ile vücudun her hangi bir yerindeki tüyleri tıraş etmek veya her hangi bir şekilde gidermek ceza gerektirir. (Nevevî, el-Mecmu’ VII, 262.) İhramlı iken tıraş olmanın cezaları...

a) Başın yahut sakalın tamamını veya en az dörtte birini tıraş etmek ya da kısaltmak dem, bundan daha az kısmı tıraş etmek sadaka-i fıtır gerektirir.

b) Başın, sakalın, koltuk altlarının ve bedendeki bütün tüylerin aynı mekânda birlikte tıraş edilmesi durumunda bunların tamamı için bir dem ; bunların ayrı ayrı mekânlarda tıraş edilmeleri halinde her biri için ayrı bir dem gerekir. İmam Muhammed’e göre bu cezalar ihlalin yapılmasından sonra ödenmemiş ise bilahare hepsi için bir dem yeterli olur.

c) Ensenin tamamını tıraş etmek dem ; ensenin bir kısmını, bıyığın tamamını veya bir kısmını tıraş etmek sadaka-i fıtır gerektirir.

ç) Koltuk altlarından birinin veya her ikisinin tüylerini gidermek dem ; birinin tüylerinden bir kısmını veya miktarı ne olursa olsun göğüs, bacak ve kollardaki tüyleri gidermek sadaka-i fıtır gerektirir.(Abdülğanî el-Mekkî, 361-362. Kâsanî, II, 194.)

d) İhramlı bir kimsenin, ihramsız bir kimseyi tıraş etmesi sadaka-i fıtır gerektirir. Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ihramlı kimsenin ihramsız bir kimseyi tıraş etmesinden dolayı ceza gerekmez. Malikî mezhebine göre ihramlının ihramsız kimseyi tıraş etmesi dem gerektirir.(Kinânî, II, 611.)

e) Kaşınırken saçtan veya sakaldan üç tel düşerse, yarım sadaka-i fıtır gerekir. Hastalıktan dolayı dökülen saçlar için ceza gerekmez.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları