Hz. Mevlana’nın 7 Hikmetli Sözü

İHSAN

Mevlana Hazretleri’nden 7 hikmetli söz.

Mevlânâ Hazretleri buyurur:

  1. “Tohum toprağa düşse onun için «öldü» denebilir mi?”
  2. “Ölüm gününde tabutum götürülürken, bende bu dünyanın dert ve gamı var sanma! Dünyadan ayrıldığıma üzülüyorum zannetme!”
  3. “Sakın ola ki öldüğüm için bana ağlama! «Yazık oldu, yazık oldu!» deme! Eğer ben yaşarken nefse uyup şeytanın tuzağına düşersem, işte hayıflanmanın sırası o zamandır!”
  4. “Cenâzemi görüp de «Ayrılık, ayrılık!» deme! Bilesin ki o vakit, benim ayrılık vaktim değil, (Rabbimle) buluşma, yani vuslat vaktimdir!”
  5. “Beni toprağın kucağına verdikleri zaman sakın; «elvedâ, elvedâ!» deme! Çünkü mezar, öteki âlemin, Cennetler mekânının perdesidir!”
  6. “Batmayı, gözden kaybolmayı gördün ya bir de doğmayı gör! Düşün ki güneşle ay, batıp gözden kayboldukları zaman onların nûruna bir ziyan gelir mi?”
  7. “Bu hâl, sana; batmak, kaybolmak gibi görünse de, aslında doğmaktır, yeniden hayata kavuşmaktır!”

Gerçekten de insan, maddî yapısı itibârıyla, önce bir tabiat unsuru olarak toprakta, bir müddet baba sulbünde, sonra bir süre anne karnında, nihâyet anne-babanın kollarında, bir zaman da ebeveynin kalbinde bir ömür sürer. Ardından, dünya beşiğinden kabir beşiğine tevdî olunarak, mezar, kıyâmet, Cennet veya Cehennem yolcuğuna çıkartılır.

YENİDEN DİRİLİŞİN İLK ADIMI

Dolayısıyla ölüm bir yok oluş değil, yeniden dirilişin ilk adımıdır. Tıpkı ana rahmindeki bebeğin oradan irtibâtını keserek dünyaya doğması gibi, rûhun bu fânî âlemden kurtulup ebedî bir hayatın sabahına doğmasıdır.

İnsanoğlu o sonsuz âlemde, dünyada yaşadığı hayattan hesâba çekilecek, bunun neticesine göre ya ebedî bir saâdete kavuşacak ya da -Allah muhafaza buyursun- elîm bir azâba dûçar olacaktır.

Velhâsıl müʼminin vazifesi, dünyada ölümden ürperip kaçmak yerine, ona hazırlanmak ve onu güzelleştirmeye çalışmaktır.

Düşünmek gerekir ki, yüz yirmi dört bin küsur peygamber, sahâbe-i kirâm, sayısız evliyâullah, ölümü güzelleştirmeyi bildiler. Şimdi onlar, Cennet bahçelerinden bir bahçe olan kabirlerinde kıyâmeti beklemektedirler. Bizler de ebedî saâdetimiz için fânî günlerimizi Hakkʼın rızâsına uygun şekilde geçirmeli, kendimize güzel bir kabir hazırlamaktan ziyâde, kabre güzelce hazırlanmanın gayreti içinde olmalıyız.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hz. Mevlana, Erkam Yayınları