Hacda Kadınlara Özgü Uygulamalar Nelerdir? (Şafii Fıkhı)

FIKIH

Hacda kadınlara özgü konular, uygulamalar nelerdir? İşte hac ve umre menâsikinde kadınların erkeklerden ayrıldıkları hususlar...

Hac ve umre menâsikinde kadınların erkeklerden ayrıldıkları hususlar, aşağıdakilerden ibaret olup diğer hususlarda aralarında fark yoktur.

  1. İhramlı iken elbise, çorap, eldiven, kapalı ayakkabı, mest, çizme ve her türlü giyim eşyası giyebilirler. Başlarını örterler, sadece el ve yüzlerini örtmezler.
  2. Telbiye, tekbir ve dua yaparken, seslerini fazla yükseltmezler.
  3. Tavafta ıztıbâ’ ve remel, sa’yde ise hervele yapmazlar.
  4. İhramdan çıkmak için saçlarını tıraş etmezler, uçlarından biraz keserler.
  5. Erkekler arasında sıkışmamak için Hacerülesved'i uzaktan istilâm ederler.
  6. Ziyâret tavafından sonra âdet veya lohusa olup Mekke'den ayrılmak zorunda kalırlarsa vedâ tavafı sâkıt olur.
  7. Özel hallerini görmekte olan kadınlar, tavaf ve sa’ydan başka, haccın bütün menâsikini bu halleriyle yapabilirler. Hayız ve nifas denilen özel durumları sebebiyle farz olan ifâda tavafını eyyâm-ı nahrdan yani bayramın ilk üç gününden sonra yapmak veya vedâ tavafını terk etmekle kendilerine ceza gerekmez.

Hayız veya nifas halindeki bir kadın kudüm veya umre tavafını yapmadan Arafat'a çıkmak ve vakfe yapmak zorunda kalırsa;

  1. a) İfrad haccı yapmak üzere sadece hac için ihrâma girmişse, temizlendikten sonra ziyaret ve vedâ tavaflarını yapar. Sünnet olan kudüm tavafının terkinden dolayı bir şey gerekmez; haccı tamam olur.
  2. b) Temettu’ haccı yapmak üzere sadece umre için ihrâma girmişse, hac için niyet ve telbiye yapmakla umre ihrâmı bozulmaz, hac ihrâmı ile birleşmiş sayıldığından kırân haccı yapmış olur ve kırân hedyi kesmesi gerekir. Fakat hacdan sonra önceden yapılamayan umrenin kazâsı için ayrıca tavaf ve sa’y gerekmez. Hac için yapılan tavaf ve sa’y, umre için de yeterli olur.
  3. c) Kırân haccı için ihrâma girmişse, umre tavafını yapmadan Arafat'ta vakfe yapmakla umre bozulmuş olmaz. Yapılan hac yine kırân haccı olur ve şükür kurbanı kesmek gerekir. Hacdan sonra, önceden yapılamayan umrenin kazâsı için ayrıca tavaf ve sa’y gerekmez. Hac için yapılan tavaf ve sa’y umre için de yeterli olur.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017