Enâm Suresinin 82. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

En‘âm suresinin 82. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? İmanlarına şirk bulaştırmayanların doğru yolu bulmuş olanlar, olduğunu bildiren En‘âm suresinin 82. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz.

Ayet-i kerimede buyrulur:

اَلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُٓوا ا۪يمَانَهُمْ بِظُلْمٍ اُو۬لٰٓئِكَ لَهُمُ الْاَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ۟

İman edip de imanlarına zulmü (şirki) bulaştırmayanlar var ya; işte güven onların hakkıdır. Doğru yolu bulmuş olanlar da onlardır. (En‘âm, 6/82)

İMANA ŞİRK BULAŞTIRMAYANLAR

Bilgi:

Müminler Allah’a, meleklere, kitaplarına, ahirete, peygamberlere, kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inanan kimselerdir. Onlar imanlarında şüpheye yer vermezler; imanlarına, en büyük zulüm olan şirki de karıştırmazlar. Zulüm, bir şeyi kendi yerinden ayrı yere koymak olup en büyük haksızlıktır. Adaletin tersidir. Adalet ise her şeyi yerli yerine koymaktır. İşte imanın yeri olan kalbe şirk inancını yerleştirmek de bir zulümdür.

Bizler Rabbimizin istediği ve razı olduğu gibi iman etmekle, salih, yararlı amelleri en güzel şekilde yerine getirmekle yükümlüyüz.

Mesaj:

Yüce Allah’ın istediği şekilde inanan Müslümanlar dünyada ve ahirette huzur ve mutluluğa erişirler.

Kelime Dağarcığı:

Zulüm: Bir şeyi kendi yerine koymamak, şirk, hak yemek, eksik yapmak, haddi aşmak, söz ve fiilde aşırılık, işkence, haksızlık.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. “İman edip de imanlarına zulüm bulaştırmayanlar var ya, işte onlar güven içindedir; doğru yolu bulanlar da onlardır.”

Âyetteki “zulüm”den maksat Allah’a şirk koşmaktır. Çünkü zulmün asıl anlamı, “bir şeyi olması gereken yere koymamak, hak sahibinin hakkını vermemektir.” Buna göre, ulûhiyet ve rubûbiyet yalnızca Allah’ın hakkı olduğu halde, O’nun dışında başka varlıkları ilâh yerine koymak, Allah’ın mahlûkatı üzerindeki hakkını tanımamaktır. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz: “Allah’ın kulları üzerindeki hakkı O’na kulluk edip hiçbir şeyi kendisine ortak koşmamalarıdır” buyurur. (Buhârî, Tevhid 1; Müslim, İman 48-51)

Nitekim bu âyet inince Müslümanlara çok ağır geldi ve: “Ey Allah’ın Resûlü, bizden hangimiz nefsine zulmetmiyor ki?” dediler. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Burada kastedilen sizin zannettiğiniz zulüm değildir. Burada Lokmân (a.s.)’ın oğluna hitaben söylediği: «Evlâdım! Allah’a ortak koşma. Çünkü şirk, gerçekten çok büyük bir zulümdür!» (Lokmân 31/13) sözündeki zulüm kastedilmiştir.” (Buhârî, İman 23; Müslim, İman 197)

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com