En Zor Hizmet 'insan Eğitimi'

Hizmet

En zor hiz­met, in­san eği­ti­mi­dir. Zira ter­bi­ye ol­ma­mış bir ne­fs, ki­şi­yi dâ­imâ kö­tü­lü­ğe yön­len­di­rir. Allah Te­âlâ in­san fıt­ra­tı­na fücûr ve tak­vâ te­mâ­yül­le­ri­ni yer­leş­tir­miş­tir.

Hiz­me­tin îfâ­sın­da ol­du­ğu gi­bi, hiz­met emâ­ne­ti­ni eh­li­ne ve­re­bil­mek için de mu­hâ­ta­bı çok iyi ta­nı­mak za­rû­rî­dir. Ni­te­kim Haz­ret-i Pey­gam­ber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, or­du ku­man­da­nı ola­bi­le­cek kâ­bi­li­yet­te­ki bir sa­hâ­bi­yi, el­çi ola­rak gön­der­me­di­ği gi­bi; ilim, teb­liğ ve gö­nül in­san­la­rı olan As­hâb-ı Suf­fe’yi de ku­man­dan ola­rak tâ­yin et­me­miş­tir. O, bu vazife­le­ri tev­dî eder­ken mu­hâ­tap­la­rı­nın şah­si­yet, kâ­bi­li­yet, di­râ­yet, li­yâ­kat ve hat­tâ vü­cut ya­pı­la­rı­nı bi­le göz önünde bulundurmuştur.

Bu­ra­da ehemmiyetine bi­nâ­en, eği­ti­m hizmetleriy­le alâ­ka­lı bir­kaç hu­sû­su da ha­tır­lat­mak fay­da­lı ola­cak­tır.

NEFSİ EĞİTMENİN ZORLUĞU

En zor hiz­met, in­san eği­ti­mi­dir. Zira ter­bi­ye ol­ma­mış bir ne­fs, ki­şi­yi dâ­imâ kö­tü­lü­ğe yön­len­di­rir. Allah Te­âlâ in­san fıt­ra­tı­na fücûr ve tak­vâ te­mâ­yül­le­ri­ni yer­leş­tir­miş­tir. Bu ba­kım­dan da­ha ço­cuk­lu­ğun­dan iti­bâ­ren bu iki te­mâ­yü­lün te­zâ­hür­le­ri on­da gö­rül­me­ye baş­lar. İn­sa­nın sa­âde­ti, gü­naha te­mâ­yü­lün en­gel­le­nip tak­vâ­ meylinin güç­len­di­ril­me­siy­le müm­kün olur. Bu­nun yo­lu da ter­bi­ye­dir. En vah­şî hayvanları eğitmek bile, nefsine mağlûp bir insanı eğitmekten daha kolaydır.

Eği­tim (ter­bi­ye) hiz­me­ti, bir pey­gam­ber mes­le­ği­dir. Eği­tim­ci ol­mak için his­si­yat ve duy­gu­la­rın güç­lü ol­ma­sı lâ­zım­dır. Çün­kü ta­le­bey­le ir­ti­bat ku­rar­ken, on­la­rın duy­gu­la­rı­nı an­la­ma­lı, de­ğer­len­dir­me­li ve ona gö­re mu­âme­le et­me­li­dir. Bu, bir dok­to­run te­dâ­vi­den ön­ce teş­hi­se, yani hastalığın se­be­bi­ni kav­ra­ma­ya mec­bur ol­ma­sı gi­bi bir key­fi­yet­tir.

Unut­ma­mak ge­re­kir ki, an­cak prob­le­mi çö­zü­len in­san ka­za­nı­la­bi­lir. Yine unutulmamalıdır ki, hayırlı bir neticeye varabilmek “sabır işi”dir. Zira bir gram altın elde edebilmek için tonlarca toprağı elemek gerekir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hizmet, Erkam Yayınları