Dünyada Resmi Dini İslam Olan Ülkeler

GÜNDEM

Dünyaca ünlü araştırma şirketi PEW’in yeni araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Dünyaca ünlü araştırma şirketi PEW’in, ülkelerin resmi dinleri ve dinler ile mesafesinin incelendiği araştırması ilginç sonuçlar verdi. Bilindiği üzere Hristiyanlık dünya üzerinde en çok mensubu olan din. Her ne kadar İslamiyet’in yayılma oranına bakınca gelecekte bu durumun değişeceği ön görülse de, şimdilik en çok mensubu bulunan din Hristiyanlık olarak karşımıza çıkıyor.

RESMİ DİN

İslamiyet ise ülkeler bazında araştırıldığında en çok ‘Resmi Din’ olma özelliğine sahip. Araştırmada Sünnilik, Şiilik ve diğer mezhepler bir arada tutulmuş. 199 ülke üzerinde yapılan çalışmaların sonucuna göre, 27 ülkenin resmi dini İslamiyet.

Araştırmada 13 ülkenin Hristiyanlığı ‘Resmi Din’ olarak kabul ettiği görünürken, iki ülke Budizm'i resmi inancı olarak görüyor. Musevilik inancının resmi din olduğu tek ülke ise İsrail.

PEW, araştırması için 199 ülkenin 2015 itibari ile anayasa başta olmak üzere din üzerine konulmuş yasalarını tek tek incelemiş. 199 ülke arasında sadece 43 ülke bir ‘Resmi Din’ sahibi olmuş. Resmi din sahibi olmasa da, dine ait bir kimlikleri ile öne çıkan ülke sayısı 40 olarak belirlenmiş. 10 ülke ise herhangi bir resmi dini olmadığı gibi, din kavramına ve kurumlarına ‘düşman’ olarak yasalarını belirlemiş.

RESMİ DİNİ OLAN ÜLKELER

Resmi din sahibi olan ve din kavramına dair uygulamaları olan ülkelere örnek olarak ise, Hristiyanlıkta Liechtenstein, Malta ve Monako gibi ülkeler, İslamiyette: Suudi Arabistan, Endonezya ve Moritanya gibi ülkeler, Musevilikte: İsrail, Budizm'de: Myanmar ve Sri Lanka gibi ülkeler yer alıyor.

TERCİH EDİLEN DİN

Resmi din sahibi olmasa da, araştırmacıların 'Tercih edilen din' olarak adlandırdıkları ve o dinin kimliği öne çıkan ülkelere ise bir çok örnek bulunuyor. Örneğin ülkemiz Türkiye de her ne kadar resmi din bulunmasa da, Müslüman ülkeler arasında sayılan ve ülkenin de İslami değerlere ve ibadethanelere yeterli kaynak aktarıldığı için bu klansmana dahil ediliyor. Yine Rusya da ülkedeki diğer dini grupları bünyesinde kabul etse de, Ortodoks Hristiyanlığı bir kimlik olarak kabul ediyor ve kaynaklarında yer ayırıyor.

RESMİ DİNİ BULUNMAYAN ÜLKELER

Herhangi bir resmi din bulunmayan, üstelik dine karşı düşman yasaları olan ülkelerin başını ise Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, Kuzey Kore gibi ülkeler çekiyor. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise komünizm ile yönetilmeleri. Komünizm ile alakası olmasa da, bazı ülkeler de din hakkında olumlu görüşlere sahip görülmüyor. Tacikistan, Özbekistan, Vietnam gibi ülkeler din ile arasına olumsuz bir mesafe koymuş ülkeler arasında gösteriliyor. Bu ülkelerde dini gruplar arasında çatışmalar da görülebiliyor.

ABD, İskandinav ülkeleri ve Avrupa'nın bazı ülkeleri ise din konusunda ‘nötr’ olarak gösterilen ülkeler oldu. Bu ülkeler din kavramına olumlu yaklaşıyor, resmi din sahibi değil ve herhangi bir din grubunu ‘kağıt üstünde’ doğrudan desteklemiyor.

Kaynak: Ajanslar