Diyanet 'kutlu Doğum Haftası'nın İsmini Değiştirdi

GÜNDEM

Bazı çevrelerce 'Kutlu Doğum Haftası' ile yapılan polemiklere son noktayı koyan Diyanet İşleri Başkanlığı haftayı 14-20 Nisan'a sabitleyerek adını 'Siret Haftası' olarak değiştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin Fetullahçı Terör Örgütü ile (FETÖ) irtibatlandırılmasının Diyanet ve İlahiyat camiası ile milleti derinden yaraladığını belirterek, "Kutlu Doğum Haftası, O'nun (Hz. Muhammed) sünneti, sireti, yüksek ahlakı ve evrensel mesajının ilmi etkinliklerle anlatıldığı bir Siret Haftası'na dönüştürülerek, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da 14-20 Nisan tarihleri arasında icrasına devam edilecektir." dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Genişletilmiş İstişare Heyeti II. Toplantısı"nın ardından gazetecilere açıklama yapan Görmez, haftayı aynı tarihe sabitlemenin yanısıra Kutlu Doğum Haftası'nın adını da 'Siret' olarak değiştirerek tüm polemikleri sona erdirdi.

"Kutlu Doğum" isminin Mevlid Kandili ile aynı anlama çağrıştırması hurafecilerin takıntı yapmasına neden olmuş Diyanet'in "Bu hafta Mevlid Kandili'nin alternatifi değildir. Aksine Mevlid Kandilini tamamlayan ilmi ve kültürel bir etkinliktir..." türünden yaptığı açıklamalar duymazdan gelinmişti.

Diyanet bu sorunu kökten hallederek haftanın adını 'Siret' olarak değiştirip İslam'ın da ruhuna uygun bir şekle dönüştürdü.

Siret, sözlükte "Bir kahramanın ya da kavmin efsanesi. Bir kimsenin ahlakı, karakteri, kişiliği, davranışı. Gidiş, tarz. Bir kimsenin manevi durumu, hal ve hareketleri, tabiatı ahlak ve karakteri. hal ve gidiş. hal tercümesi. Hz. Muhammed'in hal tercümesi. Bir kimsenin içi, hali, hareketi, ahlakı. Nefis. (Osmanlıca'da yazılışı: sir'et)" gibi anlamlara geliyor.

İslam Tarihinde "Siret, Hz. Muhammed (as)'ın hayatı ve hal tercümesi"anlamına geliyor.

Kaynak: yeniakit.com