Dinden Dönme (İrtidat) ile İlgili Ayetler

KUR’ÂNIMIZ

İrtidat ne demektir? Kur’an-ı Kerim’de irtidat yani dinden dönme hakkında ne buyrulmaktadır? Dinden dönmenin hükmü nedir? Dinden dönme (irtidat) hakkında ayetleri yazımızda bulabilirsiniz.

İrtidat, “bir Müslümanın İslâm dininden çıkması” anlamında fıkıh terimidir.

Sözlükte irtidat kelimesi “İslâm dînini terk ederek başka bir dîni kabul etme” anlamına gelir.

İRTİDAT (DİNDEN DÖNME) HAKKINDA AYETLER

Yoksa daha önce Mûsâ’dan istendiği gibi, siz de Peygamberinizi sorguya çekip ondan olmayacak şeyler mi istiyorsunuz? Kim imanı inkârla değişirse, yolun doğrusunu kaybetmiş olur. (Bakara / 108. Ayet)

***

Sana haram ayda savaşmanın hükmünü soruyorlar. De ki: “O ayda savaşmak büyük günahtır.” Fakat insanları Allah yolundan alıkoymak, Allah’ı inkâr etmek, Mescid-i Harâm’ı ziyâret etmeyi engellemek ve orada oturanları yerlerinden yurtlarından etmek Allah katında daha büyük günahtır. Çünkü fitne, adam öldürmekten daha beterdir. Güçleri yetse, dininizden döndürünceye kadar sizinle savaşmaya devam ederler. Hanginiz dininden döner de kâfir olarak ölürse, işte onların amelleri dünya ve âhirette boşa gitmiştir. Onlar cehennemliktir ve orada ebedî kalacaklardır. (Bakara / 217. Ayet)

***

“Rabbimiz! Sen, insanları geleceğinde asla şüphe olmayan bir günde kesinlikle bir araya toplayacaksın! Doğrusu Allah, verdiği sözden caymaz.” (Âl-i İmrân / 9. Ayet)

***

İman ettikten, o şânı yüce Peygamber’in gerçekliğine bizzat şâhit olduktan ve kendilerine apaçık deliller geldikten sonra bile bile inkâra saplanan bir toplumu Allah nasıl doğru yola eriştirir? Çünkü Allah, öyle zâlimleri asla doğru yola erdirmez. (Âl-i İmrân / 86. Ayet)

***

İman edip sonra kâfir olanlar, sonra yine iman edip tekrar kâfir olanlar sonra da inkârlarını iyice artıranlar yok mu, Allah onları kesinlikle bağışlamayacak ve onları doğru yola ulaştırmayacaktır. (Nisâ / 137. Ayet)

***

Kalbi imanla dopdolu ve doygun olduğu halde baskı altında kalarak inkâra zorlanıp da bunu ancak diliyle yapan hâriç, her kim iman ettikten sonra Allah’ı inkâr eder ve bile isteye gönlünü küfre açarsa, böylelerinin üzerine dünyada Allah tarafından bir hışım çökecek, âhirette de onların payına çok büyük bir azap düşecektir. (Nahl / 106. Ayet)

***

Şüphesiz âhirette en büyük zarara uğrayacak olanlar da onlardır. (Nahl / 109. Ayet)

***

Doğru yol kendilerine iyice belli olduktan sonra gerisin geri dönenler yok mu, şeytan onları fitlemiş ve onları uzun emellerin peşine düşürmüştür. (Muhammed / 25. Ayet)

***

Peki ona bildirilmedi mi; Mûsâ’nın kitabında bulunan şu hikmet dolu öğütler? (Necm / 36. Ayet)

***

Hiçbir günahkâr başkasının günah yükünü yüklenmez ve onunla yargılanmaz. (Necm / 38. Ayet)

Kaynak: kuranvemeali.com