Cuma Namazı Saati Artık Sorun Değil!

Namaz

Cuma namazı için hazırlanan genelgeyle işçi ve memurun Cuma namazına gidişi kolaylaşıyor. Hazırlanan genelgeyle Cuma günleri, kamu çalışanlarının namaz öncesi öğle tatiline gireceği, namaz bitiminden sonra mesaiye başlayacakları bildirildi.

Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelgenin bu hafta içinde yayımlanmasının planlandığı bildirildi.

Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, cuma namazı için hazırlanan genelge ile kamu çalışanlarının cuma günü mesaisi,  cuma namazı öncesi öğle tatiline girecek, namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenecek.

Yetkililer, söz konusu düzenlemeye ilişkin, "Mesai kaybı yaşanmayacaktır. Genelgenin bu hafta içinde yayımlanması planlanmaktadır" ifadesini kullandı.

İNSANLAR RAHATÇA CUMA'YA GİDEBİLECEK

Başbakanlık tarafından hazırlanan cuma namazı mesai düzenlemesini içeren genelge, işçi ve memur sendikalarının yetkililerince memnuniyetle karşılandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3. dönem toplu sözleşme sürecinde Kamu İş Sendikası heyetiyle kamu görevlilerinin, cuma namazı konusunda mutabakata vardıklarını ve karara bağladıklarını söyledi.

Cuma namazı için mesai düzenlemesinin toplu sözleşmenin bir kazanımı olarak 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Yalçın, "Sayın Başbakan'ın bir genelgeyle bunu yürürlüğe koyduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu saatten sonra bu konuda kamu bürokrasisi ve mülki amirler gerekli düzenlemeyi yaparak, insanların ibadet özgürlüğü çerçevesinde cuma namazı vakitlerinde mesai düzenlemesinde ayarlama yapmaları gerekiyor" dedi.

CUMA NAMAZINA İNSANLAR RAHATÇA GİDEMİYORDU

Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan da kamu görevlilerine yönelik cuma namazı düzenlemesinin insani ve vicdani bir talep olduğunu belirtti. Kalkan, şunları kaydetti:

"İnsani ve İslami değerlerle ilgili kararların o masada alınmasıyla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bunlardan en önemlisi cuma namazı saatiydi. Yüzde 99'u Müslüman olan bu ülkede cuma namazına insanlar rahatlıkla gidemiyordu. Cuma namazına gidip gitmemeniz kurum amiri ya da okul müdürünün iznine tabiydi. Bu durumu Allah'a şükür düzelttik. Dün Başbakanımız bir genelge yayınlayarak bu durumu kesinleştirdi. Başbakanımıza teşekkür ediyoruz."

FARZ OLAN CUMA İBADETİ RAHATLIKLA YAPILMALI

Memur-Sen Nevşehir İl Başkanı Mustafa Özdemir ise sendikalarının toplu sözleşme görüşmelerinde cuma namazı izni verilmesi yönünde taleplerinin olduğunu hatırlatarak, "İbadet özgürlüğü her vatandaşın doğal hakkıdır. Ülkemiz bu konuda geçmişte büyük sıkıntılar yaşadı. Özellikle cuma namazına gidecek memurlar, o ildeki mülki amirlerin inisiyatifine bırakılıyordu ve sorunlar yaşanabiliyordu. Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede cuma namazı serbestliğinin olmaması garabet oluşturuyordu" diye konuştu.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Nevşehir Temsilcisi Oğuzhan Alkan da "Bu düzenlemenin geciktiğini düşünüyoruz. 1935 yılına kadar cuma günleri resmi tatildi. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkedeyiz, farz olan cuma ibadetinin rahatlıkla yapılması gerekir. Müslümanlar için alınan güzel bir karardır" ifadelerini kullandı.

CUMA MESAİSİ BAŞLIYOR

Türkiye Yol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Zeki Ekici ise düzenlemeyi "İnsanlar, ibadet etme hürriyetine kavuştu" şeklinde yorumladı.  Ekici, şunları kaydetti:

"Kişiler, cuma namazına kendi mesaisinden fedakarlık ederek gidebiliyordu. Çünkü belli iş yerleri de mesai saatine denk gelebiliyordu. Bazı kurumlar da yasal olmasa bile o saate göre ayarlama yapıp cumaya gidebiliyorlardı. Şimdi kişiler kutsal anlamda da kanuni anlamda da hiçbir sıkıntı yaşamadan cumaya gidebilecek. Tabii cumaya gitmek herkesin kendi özgür iradesinde ama gidenler için bu anlamda genelgeyi olumlu buluyorum ve güzel oldu."

Kaynak: AA