Cömertlik Kişiliğe Bereket Katar

İLİM

Cömertlik, güzel ahlâkın anasıdır, denilmiştir. Bolluk bilincine sahip kimseler, sürekli vermeyi meleke hâline getirmişlerdir. Böyleleri etraflarına daima pozitif enerji yayarlar.

Kur’ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerin infak ve cömertlikle ilgili verdiği mesajlara bakarak diyebiliriz ki, cömertlikten nasibi olmayanın sâlihler kervanına katılma şansı da yoktur.

Vermek, şahsiyetin bereketlenmesidir. Eli cebine gitmeyenden lider olmaz, denilir. Bu sebeple bütün liderliklerde bir şekilde cömertlik vardır. Cömertlere karşı genelde gönül kapıları sürekli açıktır. Bu yönüyle de böylelerinin etrafında dost halkası da genişler ve bereketlenir.

EVİNİ VE SOFRASINI AÇTI

Nazif Gürdoğan anlatır:

“Cerrâhî tarîkatının son dönem şeyhlerinden Rahmetli Muzaffer Özak efendi, Karagümrük’te Dergâh sohbetlerine yeni katılan Tosun Bayrak adlı gence bir gün:

“Sen bizim Amerika’daki elimizsin, gider gitmez çalışmaya başla!” diye iltifatta bulunur. O güne kadar tasavvuf kültürü hakkında çok fazla bilgisi bulunmayan Bayrak:

“Nasıl olur Efendim, ben daha işin başındayım!” deyince, Özak efendi:

“Evini, sofranı ve gönlünü dostlarına gece gündüz açık tutarsın olur...” der.

Gürdoğan bey devamla diyor ki: O günden sonra Tosun Bayrak, evini, sofrasını ve gönlünü dostlarına açtı ve bugün New York’ta çok uluslu bir sohbet halkası oluşturdu.”[1]

 

[1] Ersin Nazif Gürdoğan, Yeni Şafak, 18 Ekim 1999.

Kaynak: Adem Ergül, 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları