Çocuklarımızı Ahirete Hazırlamalıyız

ÇOCUĞUMUZ

Evlâdının ve neslinin âkıbet endişesini duyan bir mü’min, geçici bir metâdan ibaret ve husûsen inişli-çıkışlı imtihan şartlarına sahip olan bu hayattan ziyade; evlâtlarının nihâî âkıbetlerini, yani âhiretlerini düşünür. Onun için, çırpınır.

Evlâtlarını dünyaya hazırladığı ve dünyalığını helâlinden kazandığı gibi; sonsuz âhiret yolculuğunun yegâne azığı olan takvâyı da ihmâl etmez. Elbette mü’min, bu dünyada evlâdının rızkını düşünür. Fakat onun asıl endişesi, o lokmaların helâl olup olmadığıdır. Evlâdına verdiği terbiye istikametinde, onun cennet nimetlerinden mi; yoksa maâzallah zakkum ve irin cezalarından mı tattırılacağını düşünür.

Elbette her ana, üşüyen yavrusunun üstünü örter. Onu en güzel kıyafetler içinde görmek ister. Fakat âhiret inancına sahip bir anne; evlâdını öbür âlemde cennet ipeğinden atlas kaftanların mı, cehennemin yalaz yalaz ateşinin mi saracağı endişesiyle çok daha fazla meşgul olur.

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-ʼin en çok üzerinde durduğu hususlardan biri de bu fânî imtihan âlemine âhireti kazanmak için gelmiş olduğumuz hakîkatini unutmamaktır.

Nitekim Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, zor zamanlarda sabrımızın artması, rahat zamanlarda ise rehâvet çökmemesi için, her fırsatta; “Esas hayat âhiret hayatıdır!” buyurmuştur.

EVLATLARIMIZI KUR'AN'A VE SÜNNETE UYGUN YETİŞTİRİLMELİ

Allâh’a ve âhirete îmân eden bir insan, evlâtlarının dünya ile âhiret saâdeti karşı karşıya geldiğinde; hiç düşünmeksizin, dünyayı elinin tersiyle iter ve âhireti tercih eder... Deryayı bırakıp damlayı almak ahmaklığına dûçâr olmaz.

  • “Dünyada tıka basa doysun da, isterse âhirette zehir-zıkkım yesin” diyemez!
  • “Dünyada istikbâli parlak olsun da, varsın âhirette yüzü karalardan olsun” diyemez!
  • “Bu dünyada gününü gün etsin, nasıl olsa âhirette de affa mazhar olur.” şeklindeki şeytan aldatmacasına kanmaz.

Âhiret yanında dünya saâdetinin bile ancak ve ancak Allâh’ın emrettiği ve Rasûlü’nün gösterdiği temiz, nezih ve huzurlu hayatı yaşamakla elde edilebileceğini idrâk eder. Sefâleti, sefâheti ve rezâleti; saâdet diye, hürriyet diye takdim eden insî ve cinnî şeytanlara; aldatıcı reklâm ve modalara; küfür diyarından esen soğuk ve boğuk rüzgârlara asla kapılmaz.

Hakkı hak bilip, ona ittibâ; bâtılı bâtıl bilip, ondan ictinâb etme prensibiyle ve duâsıyla yaşar. Evlâtlarını bu şuurda yetiştirir. Mükerrem insan için; nesli sürdürmenin yolunun biyolojik değil, mânevî olduğunu bilir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Nesil Endişesi, Erkam Yayınları.