Çocuğumu Nasıl Korurum?

HAYATIMIZ

Bugün bilhassa mütedeyyin anne-babalar, başlarını iki ellerinin arasına alıp düşünmeli:  Evlâtlarımız gerçekten bizim evlâdımız olarak mı yetişiyor? Onların şahsiyet ve karakterini hangi çevreler şekillendiriyor?

ÇOCUKLARIMIZ TELEFONLARIN KONTROLÜNDE Mİ YAŞIYOR?

Evlâtlarımızın gönüllerinde, ideallerinde, hedeflerinde hangi modeller, hangi şahsiyetler var? Çocuklarımız mı televizyon, internet, bilgisayar ve cep telefonlarını kullanıyor, yoksa bu cihazlar mı evlâtlarımıza kumanda ediyor? Maalesef pek çok yavrumuz bu cihazların çıkmaz sokaklarında kaybolup gidiyor.

Peygamber -sallâllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar:

“Hepiniz çobansınız; hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Devlet reisi de bir çobandır ve sürüsünden sorumludur. Erkek âilesinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Kadın kocasının evinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Hizmetkâr efendisinin malının çobanıdır; o da sürüsünden sorumludur.” (Buhârî, İstikrâz, 20)

ANNE VE BABANIN MESULİYETLERİ

Yani herkesin bir mes’ûliyet alanı vardır. Bir anne, çoluk çocuğundan, evinin düzen ve tertibinden mes’ûldür. Baba, âilesinden mes’ûldür. Müslüman, insanların hidâyetinden, devrin akışından mes’ûldür.

ÇOCUKLARIMIZI NASIL MUHAFAZA EDECEĞİZ?

Bugün televizyon, internet, modalar, reklamlar vs. ruhanî hayata zehir serpmekte. Kalpler, rûhâniyetten uzaklaştırılıp nefsâniyetle doldurulmakta. Dünya kirlene kirlene gidiyor. Bu zamanda en zor iş, çobanlıktır, yani mes’ûl olduğumuz kimseleri, devrin bu kötü gidişinden muhâfaza edebilmektir.

Nasıl ki çoban, sürüsünü mümbit bir araziye götürür, kurak bir çöle götürmez. Günümüzde çoban olan kimsenin de nasıl hareket edeceğini, neyden verim alacağını, hangi ilmi tahsil edeceğini iyi bilmesi gerekir.

Nasıl ki çoban, bir koyunun ayağı kırılsa onu öylece bırakmaz, kucağına alır sürüden ayırmaz, onun için fedakârlık gösterir. Günümüz çobanlarının da mes’ûl olduğu kişileri yasaklı sahalarda bulundurmamaya, dikenlerin arasına sürüklenmemeleri için onlara yardımcı olmaya gayret etmesi gerekir.

SABIRLI OLUNMALI

Fakat her çobanlık bir değildir. Farklı farklı türleri vardır. Deve çobanlığı, koyun çobanlığı, keçi çobanlığı, boğa çobanlığı gibi… Günümüzde çoban olan kişi, bunu çok iyi bilmelidir. Her nabza aynı şerbet verilmez.

Bugün, en fazla keçi çobanlığı yapmak zorunda olunduğunu hiç unutmamalı, ona göre sabredebilmelidir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Mârifet Mektebi, Erkam Yayınları